2025-04-04
Łosoś z nutą tequili i masłem habanero
To danie to prawdziwy ogień! Dla tych, co nie lubią nudny na talerzu.
SKŁADNIKI
- 4
kawałki łososia (po ok. 150 g)
- 60
ml oleju roślinnego
- 0.5
szklanki soku pomarańczowego
- 3
łyżki soku z limonki
- 1
łyżka tequili
- 1
łyżka skórki startej z limonki
- 1
łyżka drobno posiekanej papryczki habanero
- 1
ząbek czosnku
Masło habanero:
- 60
g miękkiego masła
- 0.5
łyżeczki soli czosnkowej
- 1
łyżka soku z limonki
- 2
łyżeczki drobno posiekanej papryczki habanero
- 2
łyżeczki skórki startej z limonki
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotować marynatę: sól wymieszać z sokiem pomarańczowym, sokiem i skórką z limonki, tequilą, habanero oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Marynatę przelać do miski.
- Kawałki łososia ułożyć w misce i obtoczyć w zalewie. Przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny. Rybę obracać co jakiś czas.
- Miękkie masło połączyć z solą, sokiem i skórką z limonki oraz habanero. Piekarnik rozgrzać do temp. 200ºC.
- Kawałki łososia wyjąć z zalewy i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Rybę piec ok. 10-15 minut, podlewając od czasu do czasu marynatą.
- Gorącego łososia przełożyć na talerze i na każdy kawałek wyłożyć porcję masła. Podawać od razu po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.
Czytaj także! Jak dobrać wino do pikantnych potraw? Poradnik dla miłośników ostrej kuchni
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy