• Ciasteczka z bourbonem
2025-03-05

Ciasteczka na bourbonie z orzechami

  • 20 porcji
  • 20 minut + oczekiwanie
  • 8-10 minut
  • z bourbonem

Lepiej przygotuj podwójną porcję. Te łakocie znikają w tempie błyskawicznym!

SKŁADNIKI
  • 0.5

    szklanki miękkiego masła

  • 0.5

    szklanki brązowego cukru

  • 60

    ml bourbona

  • 1

    szklanka mąki pszennej

  • 3

    łyżki kakao w proszku (opcjonalnie)

  • 1

    szklanka grubo posiekanych orzechów

PRZYGOTOWANIE:

  1. Masło i cukier przełożyć do miski i za pomocą miksera utrzeć na jasną i puszystą masę (5-7 minut). Wlać bourbon i mieszać do połączenia składników.
  2. W osobnej misce połączyć mąkę z kakao, po czym porcjami dodawać do masy maślanej, cały czas ucierając, aż powstanie ciasto o gładkiej konsystencji. Przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny.
  3. Z ciasta uformować kulki o średnicy ok. 2,5 cm, lekko spłaszczyć i ułożyć na blaszce wyścielonej pergaminem, zachowując odstępy. Wierzchy posypać posiekanymi orzechami.
  4. Ciastka wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec przez 8-10 minut. Następnie przełożyć je na kratkę kuchenną i odstawić do ostygnięcia.

Sprawdź także! Błyskawiczne „eklerki” z kremem czekoladowym na bourbonie

(fot. depositphotos)





  • Kakao można pominąć i zamiast niego użyć po prostu 3 łyżki mąki pszennej.
Tagi bourbon, deser




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.