2025-03-05
Ciasteczka na bourbonie z orzechami
Lepiej przygotuj podwójną porcję. Te łakocie znikają w tempie błyskawicznym!
SKŁADNIKI
-
0.5
szklanki miękkiego masła
-
0.5
szklanki brązowego cukru
-
60
ml bourbona
-
1
szklanka mąki pszennej
-
3
łyżki kakao w proszku (opcjonalnie)
-
1
szklanka grubo posiekanych orzechów
PRZYGOTOWANIE:
- Masło i cukier przełożyć do miski i za pomocą miksera utrzeć na jasną i puszystą masę (5-7 minut). Wlać bourbon i mieszać do połączenia składników.
- W osobnej misce połączyć mąkę z kakao, po czym porcjami dodawać do masy maślanej, cały czas ucierając, aż powstanie ciasto o gładkiej konsystencji. Przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny.
- Z ciasta uformować kulki o średnicy ok. 2,5 cm, lekko spłaszczyć i ułożyć na blaszce wyścielonej pergaminem, zachowując odstępy. Wierzchy posypać posiekanymi orzechami.
- Ciastka wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec przez 8-10 minut. Następnie przełożyć je na kratkę kuchenną i odstawić do ostygnięcia.
Sprawdź także! Błyskawiczne „eklerki” z kremem czekoladowym na bourbonie
(fot. depositphotos)
- Kakao można pominąć i zamiast niego użyć po prostu 3 łyżki mąki pszennej.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy