• deser dulce de leche z czekoladą i koniakiem
2025-02-13

Czekoladowe dulce de leche z koniakiem

  • 6 porcji
  • 25 minut + oczekiwanie
  • z koniakiem

Jest coś magicznego w musie czekoladowym, ale gdy dodasz do niego kajmak i odrobinę koniaku, przeniesiesz swoje zmysły na kolejny poziom boskiej słodyczy.

SKŁADNIKI
  • 1.5

    szklanki pełnotłustego mleka

  • 1.5

    szklanki masy kajmakowej (krówkowej)

  • 180

    g czekolady o zawartości kakao 72%

  • 1

    szklanka śmietany 30%

  • 60

    ml koniaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do rondelka wlać mleko, po czym dodać kajmak i całość podgrzewać, mieszając, aż składniki dobrze się połączą.
  2. Następnie wrzucić połamaną czekoladę i mieszać, aż całkowicie się rozpuści i masa będzie gładka. Pod koniec wlać koniak. Odstawić do ostygnięcia.
  3. Śmietanę ubić na sztywną pianę, po czym delikatnie wymieszać z musem czekoladowym. Krem rozdzielić do szklanek (można użyć szkła koktajlowego) i wstawić do lodówki na 4 godziny.

Sprawdź też: Crème brûlée na koniaku

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.