2025-02-13
Czekoladowe dulce de leche z koniakiem
Jest coś magicznego w musie czekoladowym, ale gdy dodasz do niego kajmak i odrobinę koniaku, przeniesiesz swoje zmysły na kolejny poziom boskiej słodyczy.
SKŁADNIKI
-
1.5
szklanki pełnotłustego mleka
-
1.5
szklanki masy kajmakowej (krówkowej)
-
180
g czekolady o zawartości kakao 72%
-
1
szklanka śmietany 30%
-
60
ml koniaku
PRZYGOTOWANIE:
- Do rondelka wlać mleko, po czym dodać kajmak i całość podgrzewać, mieszając, aż składniki dobrze się połączą.
- Następnie wrzucić połamaną czekoladę i mieszać, aż całkowicie się rozpuści i masa będzie gładka. Pod koniec wlać koniak. Odstawić do ostygnięcia.
- Śmietanę ubić na sztywną pianę, po czym delikatnie wymieszać z musem czekoladowym. Krem rozdzielić do szklanek (można użyć szkła koktajlowego) i wstawić do lodówki na 4 godziny.
Sprawdź też: Crème brûlée na koniaku
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy