Akademia
Chablis – wszystko, co musisz wiedzieć o legendarnym chardonnay z Francji
Jeśli myśląc o chardonnay, masz przed oczami masz ciężkie, maślane wina pełne wanilii z beczki, zapomnij o tym na chwilę. Chablis to zupełnie inna historia! Świeże, mineralne, z nutą cytrusów i zielonego jabłka, bez zbędnych ozdobników, za to z masą elegancji.
Chablis to jeden z okrętów flagowych francuskiego wina białego. Ma w sobie coś, co sprawia, że chce się je pić i do niego wracać. Chcesz wiedzieć, dlaczego jest tak kultowe? Rozsiądź się wygodnie – zaraz wszystko wyjaśnimy!

Chablis to jeden z okrętów flagowych francuskiego wina białego (fot. depositphotos).
Krótki przewodnik po regionie Chablis
Chablis to białe wytrawne wino pochodzące z francuskiego regionu winiarskiego o tej samej nazwie. Chablis leży w północno-zachodniej części Burgundii – to jeden z najbardziej wysuniętych na północ regionów.
Klimat panujący tam określa się jako półkontynentalny – oznacza to, że uprawa wysokiej jakości winogron jest dość dużym wyzwaniem. Wiosenne przymrozki bywają zabójcze na winorośli, gorące lata sprzyjają ich wysychaniu, a jesienne deszcze uniemożliwią pełne dojrzewanie winogron. Jednak ostatnie lata przyniosły wspaniałe roczniki chablis – ocieplanie klimatu w tym przypadku wyszło winiarzom na dobre.

Widok na winnice w regionie Chablis (fot. depositphotos).
Jak smakuje chablis?
Chablis powstaje w 100% z odmiany chardonnay. Wino ma bladą, lekko złocistą barwę i wyróżnia się świeżymi nutami cytrusów, gruszki, jabłka i białych kwiatów. Jedną z najbardziej pożądanych cech jakościowego Chablis jest długi, mrowiący finisz o wysokiej kwasowości i krzemiennej mineralności.
Dojrzewanie w dębie dodaje winu nut waniliowych i maślanych. Chablis potrafi różnić się w zależności od winnic, metod produkcji i rocznika. W dużej mierze chudy i elegancki smak chardonnay z Chablis przypisuje się właściwościom gleby, klimatu i tradycji regionu.
Klasyfikacja chablis
Wina z Chablis dzielą się na cztery główne poziomy jakości
1. Petit Chablis AOP
Obszary wokół miasta Chablis są częścią apelacji Petit Chablis, która obejmuje winnice położone na wyżej położonych terenach i płaskowyżach otaczających główne terroir Chablis. W odróżnieniu od bardziej prestiżowych win regionu, Petit Chablis rośnie na glebach o większej zawartości gliny i piasku, co wpływa na jego lżejszy i bardziej rześki styl.
To wino najlepiej pić w ciągu 1-2 lat od butelkowania, gdy jego kwasowość i owocowy charakter są na pierwszym planie.
2. Chablis AOP
To właśnie te wina najczęściej kojarzymy z nazwą Chablis – świeże, mineralne, o wysokiej kwasowości i cytrusowym charakterze. W porównaniu do podstawowego Petit Chablis są bardziej złożone, mają większy potencjał dojrzewania i wyraźniejszy terroir.
Świetnie smakują jako młode wina (2-3 lata od butelkowania), ale najlepsze egzemplarze mogą dojrzewać nawet do 5 lat.
3. Chablis Premier Cru AOP
To wino o bogatszym profilu smakowym i większej głębi, pochodzące z wyselekcjonowanych działek o doskonałej ekspozycji na słońce. Ta klasyfikacja obejmuje tylko 15% (780 ha) wszystkich winnic Chablis.
Wina z tego regionu mają nieco bogatszy profil owocowy z aromatami owoców pestkowych i cytryny, a także silniejszą mineralność. Oprócz klasycznych dla Chablis cytrusów i zielonego jabłka, w Chablis Premier Cru pojawiają się nuty brzoskwini, moreli i białych kwiatów.
4. Chablis Grand Cru
Tu powstają Chablis najwyższej jakości. Winnice Grand Cru położone są po drugiej stronie rzeki Serein od wioski Chablis na stokach skierowanych na południe i południowy zachód. Ta ekspozycja zapewnia winogronom maksymalne nasłonecznienie, co sprzyja ich pełnemu dojrzewaniu i daje winom większą koncentrację smaku. Tylko 8 winnic ma status grand cru.
Grand Cru Chablis różnią się znacznie smakiem, w zależności od klimatu i techniki produkcji wina. Wyczuwalne są nuty od skórki pomarańczowej, moreli i marakui, aż po bardziej pikantne akcenty pieczonych jabłek i orzechów ziemnych. Niektórzy producenci decydują się na dojrzewać swoje wino w dębie, który dodaje mu bardziej maślanych nut.
Chablis w kuchni, czyli z czym je podawać?
Chablis to wino, które lubi delikatne, eleganckie smaki. Najlepiej czuje się w towarzystwie owoców morza – ostryg, krewetek lub małży – oraz białych ryb, szczególnie tych podanych z lekkim, cytrusowym akcentem. Świetnie komponuje się też z drobiem, zwłaszcza jeśli pojawia się przy nim lekki sos śmietanowy, masło albo nutka cytryny.
Sery? Koniecznie! Najlepiej sprawdzą się te kozie i pleśniowe, choć starsze roczniki Chablis poradzą sobie nawet z bardziej wyrazistymi smakami. Jeśli chodzi o warzywa, to wino to lubi lekkość – szparagi, grillowaną cukinię, sałatki z rukolą i cytrusami.


Makaron z przegrzebkami (fot. depositphotos).
Na pewno należy unikać pikantnych potraw, ciężkich sosów pomidorowych i deserów, bo te propozycje z pewnością przytłoczą subtelny charakter chablis.
Karolina Mec
(fot. depositphotos)