Akademia

  • Przewodnik po winie Chablis
2025-02-07

Chablis – wszystko, co musisz wiedzieć o legendarnym chardonnay z Francji

Jeśli myśląc o chardonnay, masz przed oczami masz ciężkie, maślane wina pełne wanilii z beczki, zapomnij o tym na chwilę. Chablis to zupełnie inna historia! Świeże, mineralne, z nutą cytrusów i zielonego jabłka, bez zbędnych ozdobników, za to z masą elegancji.

Chablis to jeden z okrętów flagowych francuskiego wina białego. Ma w sobie coś, co sprawia, że chce się je pić i do niego wracać. Chcesz wiedzieć, dlaczego jest tak kultowe? Rozsiądź się wygodnie – zaraz wszystko wyjaśnimy!

Przewodnik po winie Chablis.

Chablis to jeden z okrętów flagowych francuskiego wina białego (fot. depositphotos).

Krótki przewodnik po regionie Chablis

Chablis to białe wytrawne wino pochodzące z francuskiego regionu winiarskiego o tej samej nazwie. Chablis leży w północno-zachodniej części Burgundii – to jeden z najbardziej wysuniętych na północ regionów.

Klimat panujący tam określa się jako półkontynentalny – oznacza to, że uprawa wysokiej jakości winogron jest dość dużym wyzwaniem. Wiosenne przymrozki bywają zabójcze na winorośli, gorące lata sprzyjają ich wysychaniu, a jesienne deszcze uniemożliwią pełne dojrzewanie winogron. Jednak ostatnie lata przyniosły wspaniałe roczniki chablis – ocieplanie klimatu w tym przypadku wyszło winiarzom na dobre.

Przewodnik po winie Chablis.

Widok na winnice w regionie Chablis (fot. depositphotos).

Jak smakuje chablis?

Chablis powstaje w 100% z odmiany chardonnay. Wino ma bladą, lekko złocistą barwę i wyróżnia się świeżymi nutami cytrusów, gruszki, jabłka i białych kwiatów. Jedną z najbardziej pożądanych cech jakościowego Chablis jest długi, mrowiący finisz o wysokiej kwasowości i krzemiennej mineralności.

Dojrzewanie w dębie dodaje winu nut waniliowych i maślanych. Chablis potrafi różnić się w zależności od winnic, metod produkcji i rocznika. W dużej mierze chudy i elegancki smak chardonnay z Chablis przypisuje się właściwościom gleby, klimatu i tradycji regionu.

Klasyfikacja chablis

Wina z Chablis dzielą się na cztery główne poziomy jakości

1. Petit Chablis AOP

Obszary wokół miasta Chablis są częścią apelacji Petit Chablis, która obejmuje winnice położone na wyżej położonych terenach i płaskowyżach otaczających główne terroir Chablis. W odróżnieniu od bardziej prestiżowych win regionu, Petit Chablis rośnie na glebach o większej zawartości gliny i piasku, co wpływa na jego lżejszy i bardziej rześki styl.

To wino najlepiej pić w ciągu 1-2 lat od butelkowania, gdy jego kwasowość i owocowy charakter są na pierwszym planie.

Przewodnik po winie Chablis.

2. Chablis AOP

To właśnie te wina najczęściej kojarzymy z nazwą Chablis – świeże, mineralne, o wysokiej kwasowości i cytrusowym charakterze. W porównaniu do podstawowego Petit Chablis są bardziej złożone, mają większy potencjał dojrzewania i wyraźniejszy terroir.

Świetnie smakują jako młode wina (2-3 lata od butelkowania), ale najlepsze egzemplarze mogą dojrzewać nawet do 5 lat.

Przewodnik po winie Chablis.

3. Chablis Premier Cru AOP

To wino o bogatszym profilu smakowym i większej głębi, pochodzące z wyselekcjonowanych działek o doskonałej ekspozycji na słońce. Ta klasyfikacja obejmuje tylko 15% (780 ha) wszystkich winnic Chablis.

Wina z tego regionu mają nieco bogatszy profil owocowy z aromatami owoców pestkowych i cytryny, a także silniejszą mineralność. Oprócz klasycznych dla Chablis cytrusów i zielonego jabłka, w Chablis Premier Cru pojawiają się nuty brzoskwini, moreli i białych kwiatów.

Przewodnik po winie Chablis.

4. Chablis Grand Cru

Tu powstają Chablis najwyższej jakości. Winnice Grand Cru położone są po drugiej stronie rzeki Serein od wioski Chablis na stokach skierowanych na południe i południowy zachód. Ta ekspozycja zapewnia winogronom maksymalne nasłonecznienie, co sprzyja ich pełnemu dojrzewaniu i daje winom większą koncentrację smaku. Tylko 8 winnic ma status grand cru.

Grand Cru Chablis różnią się znacznie smakiem, w zależności od klimatu i techniki produkcji wina. Wyczuwalne są nuty od skórki pomarańczowej, moreli i marakui, aż po bardziej pikantne akcenty pieczonych jabłek i orzechów ziemnych. Niektórzy producenci decydują się na dojrzewać swoje wino w dębie, który dodaje mu bardziej maślanych nut.

Przewodnik po winie Chablis.

Chablis w kuchni, czyli z czym je podawać?

Chablis to wino, które lubi delikatne, eleganckie smaki. Najlepiej czuje się w towarzystwie owoców morza – ostryg, krewetek lub małży – oraz białych ryb, szczególnie tych podanych z lekkim, cytrusowym akcentem. Świetnie komponuje się też z drobiem, zwłaszcza jeśli pojawia się przy nim lekki sos śmietanowy, masło albo nutka cytryny.

Sery? Koniecznie! Najlepiej sprawdzą się te kozie i pleśniowe, choć starsze roczniki Chablis poradzą sobie nawet z bardziej wyrazistymi smakami. Jeśli chodzi o warzywa, to wino to lubi lekkość – szparagi, grillowaną cukinię, sałatki z rukolą i cytrusami.

Przewodnik po winie Chablis.

Makaron z przegrzebkami (fot. depositphotos).

Na pewno należy unikać pikantnych potraw, ciężkich sosów pomidorowych i deserów, bo te propozycje z pewnością przytłoczą subtelny charakter chablis.

Karolina Mec

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.