• zupa pavese - włoski comfort food
2025-01-20

Zupa Pavese

  • 2 porcje
  • 20 minut
  • 20-25 minut

Czasami najprostsze smaki okazują się tymi najbardziej wyjątkowymi. Zupa Pavese to doskonały przykład kuchni włoskiej w jej najlepszym, domowym wydaniu.

SKŁADNIKI
  • 1

    l bulionu drobiowego

  • 2

    łyżki suszonej natki pietruszki

  • 2

    łyżeczki masła

  • 2

    grube kromki chleba

  • 2

    jajka

  • 0.5

    szklanki startego parmezanu + do podania

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Bulion zagotować i wymieszać z natką pietruszki. Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C.
  2. Na patelni rozpuścić masło i zrumienić na nim z dwóch stron kromki chleba. Następnie umieścić je w małej żaroodpornej misce.
  3. Na kromki chleba ostrożnie wbić jajka, uważając, by nie uszkodzić żółtek. Oprószyć solą oraz pieprzem.
  4. Grzanki z jajkami ostrożnie podlać połową gorącego bulionu i posypać startym parmezanem. Zupę wstawić do rozgrzanego piekarnika na 20-25 minut (żółtka powinny być półpłynne).
  5. Na końcu dodać resztę bulionu i całość posypać parmezanem.

Zainspiruj się! Dolce vita! Czego możemy nauczyć się od Włochów w kuchni?

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.