2024-10-17
Boeuf Strogonow z koniakiem
Kremowy sos, delikatne kawałki wołowiny i nuta luksusu w postaci aromatycznego koniaku – kulinarny ideał!
SKŁADNIKI
-
500
g polędwicy wołowej
-
1
duża cebula
-
250
g pieczarek
-
3
łyżki masła
-
2
łyżki mąki pszennej
-
1
szklanka bulionu wołowego
-
1
łyżka musztardy dijon
-
2
łyżki sosu sojowego
-
60
ml koniaku
-
sól, pieprz
-
świeża natka pietruszki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
- Mięso pokroić w cienkie paski i oprószyć solą oraz pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Pieczarki oczyścić, a następnie pociąć w plastry.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i wrzucić wołowinę. Smażyć na dużym ogniu, aż mocno się zrumieni ze wszystkich stron. Przełożyć na talerz.
- Na patelni po smażeniu mięsa rozgrzać resztę masła. Wrzucić cebulę i chwilę podsmażać, aż się zeszkli. Następnie dołożyć pieczarki i całość podgrzewać ok. 5 minut. Z powrotem dołożyć wołowinę.
- Składniki na patelni podlać koniakiem i dusić przez chwilę, aż większość alkoholu odparuje.
- Mięso oprószyć mąką i smażyć ok. 1 minuty, cały czas mieszając. Stopniowo wlewać bulion, nie przestając mieszać, i dusić, aż sos zgęstnieje.
- Do sosu dodać musztardę, sos sojowy i całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Gotować jeszcze na małym ogniu przez 5-10 minut. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Sprawdź też! Brandy i koniak – czym różnią się od siebie?
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy