2024-09-20
Koktajl grejpfrutowy z syropem rozmarynowym
Ten nietuzinkowy koktajl to idealny balans między kwaśną świeżością cytrusa a subtelną słodyczą syropu i aromatem rozmarynu. Ma w sobie dużo romantyzmu.
SKŁADNIKI
-
100
ml soku z różowego grejpfruta
-
100
ml syropu rozmarynowego
-
80
ml ginu
-
tonik do dopełnienia
-
kostki lodu
-
Syrop rozmarynowy (350 ml):
-
200
g cukru
-
250
ml wody
-
6
gałązek rozmarynu
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotować syrop: wszystkie składniki wymieszać w małym rondlu, po czym doprowadzić do wrzenia. Gotować na średnim ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.
- Z syropu wyjąć rozmaryn, a następnie przelać go do butelki. Przechowywać w lodówce.
- Przygotować koktajl: do shakera wypełnionego do połowy lodem wlać sok grejpfrutowy. Dodać syrop oraz gin. Całość energicznie wstrząsać przez kilka sekund, by składniki dobrze się połączyły.
- Koktajl przecedzić do dwóch szklanek wypełnionych lodem. Na końcu uzupełnić tonikiem.
Sprawdź też! Nie tylko z tonikiem. Poznaj 8 pysznych koktajli na ginie
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy