• Koktajl na ginie
2024-09-20

Koktajl grejpfrutowy z syropem rozmarynowym

  • 2 porcje
  • 20 minut

Ten nietuzinkowy koktajl to idealny balans między kwaśną świeżością cytrusa a subtelną słodyczą syropu i aromatem rozmarynu. Ma w sobie dużo romantyzmu.

SKŁADNIKI
  • 100

    ml soku z różowego grejpfruta

  • 100

    ml syropu rozmarynowego

  • 80

    ml ginu

  • tonik do dopełnienia

  • kostki lodu

  • Syrop rozmarynowy (350 ml):

  • 200

    g cukru

  • 250

    ml wody

  • 6

    gałązek rozmarynu

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotować syrop: wszystkie składniki wymieszać w małym rondlu, po czym doprowadzić do wrzenia. Gotować na średnim ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.
  2. Z syropu wyjąć rozmaryn, a następnie przelać go do butelki. Przechowywać w lodówce.
  3. Przygotować koktajl: do shakera wypełnionego do połowy lodem wlać sok grejpfrutowy. Dodać syrop oraz gin. Całość energicznie wstrząsać przez kilka sekund, by składniki dobrze się połączyły.
  4. Koktajl przecedzić do dwóch szklanek wypełnionych lodem. Na końcu uzupełnić tonikiem.

Sprawdź też! Nie tylko z tonikiem. Poznaj 8 pysznych koktajli na ginie

(fot. depositphotos)





Tagi drinki, gin




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.