• Jesienna szarlotka
2024-09-09

Jesienne ciasto z jabłkami z prądem

  • 16 porcji
  • 30 minut
  • 1 godzina
  • z likierem

Puszyste, wilgotne dzięki dodatkowi jogurtu i chrupiące dzięki kruszonce – idealna propozycja, by osłodzić sobie jesienne popołudnie.

SKŁADNIKI
  • 300

    g jabłek

  • 400

    g jogurtu naturalnego

  • 150

    ml oleju

  • 2

    jajka

  • 60

    ml likieru Amaretto (lub wódki pigwowej)

  • 200

    g cukru

  • 2

    łyżeczki ekstraktu waniliowego

  • 450

    g mąki pszennej

  • 2.5

    łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • Kruszonka:

  • 170

    g mąki

  • 100

    g masła

  • 100

    g cukru

  • 50

    g rozdrobnionych orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE:

  1. Jabłka umyć, obrać, pokroić w plastry i skropić alkoholem. Odstawić na kilka minut.
  2. W misce zmiksować jogurt, jajka, cukier oraz ekstrakt waniliowy.
  3. Do drugiej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie suche składniki połączyć z masą jogurtową. Mieszając, stopniowo dodawać olej.
  4. Z podanych składników zagnieść sypką kruszonkę. Piekarnik rozgrzać do temp. 170ºC.
  5. Ciasto przelać do formy (ok. 25×35 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć plastry jabłek i całość posypać kruszonką. Ciasto piec ok. 60 minut.

Sprawdź też przepis na Pieczone jabłka w winie

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.