2024-07-23

Łosoś z grilla na maśle klonowym i tequili

  • 2 porcje
  • 25 minut + oczekiwanie
  • na tequili

Co za połączenie smaków! Pyszna rybka, która sprawia, że popołudnie przy grillu może zamienić się w romantyczną randkę.

SKŁADNIKI
  • 400

    g filetu z łososia

  • 60

    ml syropu klonowego

  • 60

    ml tequili

  • 1

    łyżka masła

  • 2

    łyżeczki mielonego imbiru

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Tequilę wymieszać z syropem klonowym, mielonym imbirem oraz dużą szczyptą soli i pieprzu.
  2. Łososia zalać i natrzeć przygotowaną zalewą, po czym wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
  3. Rybę wyjąć, a marynatę przelać do rondelka. Dodać masło i całość doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować na średnim ogniu, aż płyn zgęstnieje.
  4. Łososia ułożyć na tacce na rozgrzanym ruszcie skórą do góry. Grillować przez 4-5 minut.
  5. Rybę ostrożnie odwrócić i posmarować przygotowaną glazurą. Piec przez kolejne 4-5 minut (ostatecznie czas grillowania zależy od grubości ryby).

Sprawdź też! Dlaczego warto marynować mięso w alkoholu?

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.