• Kompot z malin na wiśniówce
2024-05-16

Domowy kompot malinowy z wiśniówką

  • 6 porcji
  • 25 minut + oczekiwanie

Zmieniamy oblicze kompotu! Od dziś to nie napój, który kojarzy się z przedszkolem, a z błogimi chwilami w dorosłym gronie!

SKŁADNIKI
  • 1.5

    l wody

  • 100

    g miodu

  • 500

    g malin + do podania

  • 200

    g truskawek lub rabarbaru

  • 120

    ml wiśniówki

  • kilka plasterków cytryny

  • kilka kostek lodu

PRZYGOTOWANIE:

  1. Owoce dokładnie umyć. Z truskawek usunąć szypułki lub obrać rabarbar.
  2. Wodę zagotować z miodem. Wrzucić maliny oraz pokrojone truskawki lub rabarbar. Kiedy wszystko ponownie się zagotuje, a owoce zmiękną, zdjąć garnek z ognia.
  3. Kompot przecedzić i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem do napoju wlać wiśniówkę oraz dodać kostki lodu, plasterki cytryny oraz świeże maliny.

Sprawdź też przepis! Galaretka na winie musującym z malinami

(fot. depositphotos)





Tagi drinki, wódka




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.