2024-05-16
Domowy kompot malinowy z wiśniówką
Zmieniamy oblicze kompotu! Od dziś to nie napój, który kojarzy się z przedszkolem, a z błogimi chwilami w dorosłym gronie!
SKŁADNIKI
-
1.5
l wody
-
100
g miodu
-
500
g malin + do podania
-
200
g truskawek lub rabarbaru
-
120
ml wiśniówki
-
kilka plasterków cytryny
-
kilka kostek lodu
PRZYGOTOWANIE:
- Owoce dokładnie umyć. Z truskawek usunąć szypułki lub obrać rabarbar.
- Wodę zagotować z miodem. Wrzucić maliny oraz pokrojone truskawki lub rabarbar. Kiedy wszystko ponownie się zagotuje, a owoce zmiękną, zdjąć garnek z ognia.
- Kompot przecedzić i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem do napoju wlać wiśniówkę oraz dodać kostki lodu, plasterki cytryny oraz świeże maliny.
Sprawdź też przepis! Galaretka na winie musującym z malinami
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy