Foodpairing

  • Ginpairing - deska przekąsek do degustacji ginu
2024-04-26

Wieczór z ginem. Idealny ginpairing z przekąskami

Gin, znany ze swojej wszechstronności i bogatej historii, stał się jednym z najpopularniejszych alkoholi. Chętnie łączymy go z tonikiem lub wermutem, by w koktajlu stanowił piękne tło dla rozmów z przyjaciółmi. I w tej roli sprawdza się znakomicie. Jednak rzadko myślimy o tym, by gin wysunąć na pierwszy plan i uczynić z niego gwiazdkę wieczoru.

Gin ma do zaoferowania mnóstwo smaków i aromatów. Wystarczy wrzucić do niego kostkę lodu oraz plasterek cytryny i można się cieszyć wspaniałym botanicznym charakterem. Jego orzeźwiający profil idealnie wpasowuje w ciepłe wiosenno-letnie dni.

Gin - obalamy mity

Gin to bardzo aromatyczny trunek z botanicznym profilem (fot. depositphotos).

Choć whisky uwielbiamy, warto czasami ją zastąpić kieliszkiem dobrego ginu. Ale to dopiero początek. Zaproście znajomych na degustację – wspólne odkrywanie smaków to świetna zabawa i pomysł na wieczór tematyczny. Jednak i podczas degustacji nie może zabraknąć przekąsek, które idealnie będą współgrać z charakterem ginu.

Jak zrobić deskę przekąsek do ginu?

Podstawową zasadą w foodpairingu jest szukanie harmonii przez kontrastowanie lub łączenie podobnych smaków. Ważne jest, aby brać pod uwagę balans między słodyczą, kwasowością, słonością oraz goryczką. Nasze przekąski musimy dobrać tak, aby każdy element miał swoje miejsce i nie przytłaczał ginu.

Gin i przekąski. Foodpairing

Gin plus deska przekąsek i recepta na udany wieczór gotowa (fot. depositphotos).

Gin dzieli się na kilka głównych kategorii. Wśród najbardziej znanych rodzajów wymienić należy London Dry, który charakteryzuje się wytrawnym smakiem. Jednak, by wieczór z degustacją miał wiele barw, polecamy zaopatrzyć się w 3 różne odmiany. Jeśli dopiero odkrywasz ten świat, obok London Dry warto postawić bardziej złożony, z wyraźnymi nutami ziołowymi Plymouth Gin oraz słodyczy i łagodniejszy Old Tom Gin.

Każda odmiana ginu wymaga jednak nieco innych przekąsek, dlatego dobierzemy do nich odpowiednie towarzystwo, by wydobyć z ginu najlepsze akcenty.

Deska przekąsek do London Dry

Charakterystyczną cechą London Dry jest jego czysty, wytrawny smak bez dominującej słodyczy. Jałowiec jest najbardziej wyróżniającym się składnikiem, ale często towarzyszą mu nuty cytrusowe, korzenne i kwiatowe.

Podając London Dry Gin, warto zaserwować przekąski, które podkreślą jego ziołowo-cytrusowy charakter, ale go nie przytłoczą. Na desce może się znaleźć delikatny ser kozi oraz świeże figi na bagietce – ten duet świetnie sprawdzi się z ginem. Obok nie powinno zabraknąć klasycznych zielonych oliwek, ale też marynowanych karczochów – ich delikatna goryczka i ziołowe akcenty są świetnym uzupełnieniem dla London Dry.

Gin i przekąski. Foodpairing

Grzanki z serem kozim i figami (fot. depositphotos).

Obok kilka chipsów ziemniaczanych z solą morską – ich słoność ładnie pokreśli wytrawność ginu – oraz prażone migdały, których subtelna słodycz będzie ciekawą kontrwagą.

Deska przekąsek do Plymouth Gin

Ten gin charakteryzuje się stosunkowo łagodnym smakiem z wyraźną nutą jałowca oraz ziołowymi i owocowymi akcentami. W jego skład wchodzi mieszanka botanicznych składników, takich jak korzeń arcydzięgla, kardamon, kora pomarańczy lub kwiat lawendy, co przekłada się na charakterystyczny smak.

Plymouth Gin ma bardziej okrągły i łagodny charakter niż London Dry. Nuty jałowca są też bardziej stonowane, można również wyczuć delikatne słodkie akcenty.

Gin i przekąski. Foodpairing

Grzanki z wędzonym łososiem (fot. depositphotos).

Niektórzy opisują Plymouth Gin jako mający nieco bardziej kremową konsystencję w porównaniu do innych ginów, więc na desce przekąsek może pojawić się łagodny ser pleśniowy, np. camembert lub brie. Można też zaserwować małe kanapki z wędzonym łososiem i kremowym serkiem kanapkowym – ten duet ładnie podkreśla ziołowe nuty ginu.

Naszym zdaniem nie może też zabraknąć grillowanych krewetek z cytryną – owoce morza z cytrusem ładnie kontrastują z lekką słodyczą Plymouth Gin. Obok warto położyć wydrążone kuleczki melona posypane drobno posiekaną miętą – to zestawienie pokreśli świeżość ginu. Zrobi się przyjemnie na podniebieniu!

A jeśli chcecie coś pochrupać, tu idealnie będą pasować prażone orzechy nerkowca. Ich maślany smak pięknie tu pasuje.

Gin i przekąski. Foodpairing

Kulki melona to doskonałe towarzystwa do kieliszka ginu o słodszych nutach (fot. depositphotos).

Deska przekąsek do Old Tom Gin

Old Tom Gin charakteryzuje się bardziej wyraźną słodyczą niż większość innych ginów dostępnych na rynku. Wiele wersji Old Tom Gin podkreśla ziołowe i kwiatowe aromaty, które są zbalansowane przez słodką bazę. Możesz wyczuć nuty lawendy, rozmarynu lub nawet kardamonu. Old Tom Gin często posiada nieco syropową, gęstszą teksturę niż inne giny, co sprawia, że jest on bardziej wyrazisty.

Komponując deskę przekąsek do tego ginu, można wziąć pod uwagę taki ser, jak cheddar – bogaty, lekko ostry będzie pasować do Old Tom Gin. Wielbiciele serów pleśniowych chętnie ułożą gorgonzolę. Warto pomyśleć też o oliwkach faszerowanych papryczką chili – ostre nadzieje balansuje słodkie nuty alkoholu.

Gin i przekąski. Foodpairing

Grzanki z pastą z awokado (fot. depositphotos).

Warzywne tapas – proste, ale aromatyczne opcje, takie jak pieczone papryki lub cukinia doskonale pomogą podkreślić ziołowe nuty ginu. Do słodszego profilu Old Tom Gin również będą pasować grzanki z pastą z awokado i kiełkami. By taką pastę zrobić, rozgnieć awokado i dodaj odrobinę oliwy, soku z cytryny oraz przeciśnięty ząbek czosnku. Doprawiw do smaku solą oraz pieprzem.

Warto też podać gruszki w miodzie – owoce wystarczy pokroić w ósemki i wrzucić na patelnię, po czym podlać odrobiną wody i polać miodem. Chwilę podgrzewać, by lekko zmiękły. Następnie gruszki owinąć w szynkę parmeńską i gotowe. Słodko-słona przekąska idealnie podkreśla smaki ginu.

Gin i przekąski. Foodpairing

Gruszki w szynce (fot. depositphotos).

Mamy nadzieję, że te wskazówki pomogą przygotować Ci wieczór, który będzie równie wyjątkowy w smaku, co w atmosferze. Nie bój się eksperymentować i bawić połączeniami. Spraw, by każde spotkanie z ginem było niezapomnianym doświadczeniem.

Konrad Bukowski

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.