2024-03-18
Eton Mess – słodki bałagan z prosecco
Tradycyjny angielski deser spotyka się z włoską elegancją! Pozwól sobie na chwilę słodkiego szaleństwa!
SKŁADNIKI
-
1
szklanka świeżych malin + do dekoracji
-
4
łyżki cukru pudru
-
60
ml prosecco
-
1
szklanka schłodzonej śmietany 30%
-
Domowe bezy:
-
2
białka
-
1
szklanka cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotować bezy: Piekarnik rozgrzać do temp. 120°C. Blachę wyścielić papierem do pieczenia.
- Białka ubić na sztywną pianę. Następnie, cały czas miksując, małymi porcjami dodawać cukier puder. Ucierać, aż piana będzie gęsta i błyszcząca.
- Na przygotowaną blachę łyżką wykładać ubitą masę, formując 6 dużych bez. Wstawić do piekarnika i piec ok. 2 godziny. (Uwaga! Nie powinny być zrumienione – gdy zaczną nabierać złotego koloru, wyjąć je z piekarnika). Gotowe bezy ostudzić i pokruszyć na małe kawałki.
- Maliny opłukać i osuszyć. Owoce przesypać do miski, po czym posypać 2 łyżkami cukru pudru i zalać prosecco. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie owoce delikatnie zmiksować (nie musi być gładki mus).
- Schłodzoną śmietanę 30% ubić na sztywno z pozostałym cukrem pudrem.
- W szklankach lub pucharkach układać na przemian warstwy bezy, sosu malinowego i bitej śmietany. Desery udekorować świeżymi owocami.
Sprawdź też! 7 pomysłów na ekspresowe słodkości bez pieczenia
(fot. depositphotos)
- Mus malinowy można również przygotować na brandy lub whisky.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy