Alkohole
Dark Horse Cabernet Sauvignon – czerwone wino z Żabki. Degustacja.
Dziś wybierzcie się z nami w podróż do słonecznej Kalifornii, gdzie powstaje wino, które przez zupełny przypadek trafiło do naszych rąk. Dark Horse Cabernet Sauvignon to wino z Żabki, które na etykiecie obiecuje bogactwo smaku i aromatu. Jesteśmy otwarci – już nie raz ta sieć sklepów pokazała, że dobre wina nie muszą być zarezerwowane wyłącznie dla specjalistycznych sklepów.
Czy Dark Horse Cabernet Sauvignon spełnia oczekiwania i zaskakuje czymś więcej niż dostępnością w lokalnej Żabce? Sprawdziliśmy!
Cabernet sauvignon – co warto wiedzieć o tej odmianie?
Uznawane jest za jedną z najbardziej szlachetnych odmian winogron na świecie. Powstaje z niego wino o charakterystycznych nutach porzeczki, zielonej papryki, cedru, a czasami nawet tytoniu oraz ciemnej czekolady. Może być potężne w smaku i garbnikowe (Kalifornia, Bordeaux, Toskania), jak i nieco lżejsze, delikatniejsze i bardziej owocowe (Chile).
Jedną z charakterystycznych cech większości cabernet sauvignon jest wysoki poziom tanin, co sprawia, że mają one strukturę bogatą i pełną. Garbniki te mogą nadawać winu pewną szorstkość w młodości, ale również pozwalają winu doskonale się starzeć. Z czasem taniny miękną, a wina stają się bardziej aksamitne i zrównoważone.
Dobre wino z Żabki, czyli Cono Sur Organic Cabernet Sauvignon Syrah Carménère na chłodne wieczory
Cabernet sauvignon cieszy się wielką popularnością, ponieważ jest wszechstronne kulinarnie. Doskonale komponuje się z wieloma potrawami, zwłaszcza z wołowiną, jagnięciną czy dziczyzną. Wzbogaca też ciemne sosy.
Po cabernet sauvignon sięgają głównie Ci, którzy cenią sobie wina o bogatej strukturze, intensywnych aromatach i wielkim potencjale do dojrzewania.
Dark Horse – co to za producent?
Dark Horse to amerykański producent, który dość szybko zyskał uznanie w wielu krajach na całym świecie, oferując wina o wyjątkowym stosunku jakości do ceny. Znany jest też z tego, że chętnie eksperymentuje z różnymi technikami produkcji i starzenia, wprowadzając często innowacje.
Pod kierownictwem utalentowanej winiarki, Beth Liston, Dark Horse przyświeca filozofia tworzenia odważnych, charakterystycznych win, które mogą konkurować z droższymi etykietami.
W portfolio Dark Horse znajdują się różnorodne wina, od świeżych i owocowych białych win, takich jak chardonnay i sauvignon blanc, po bogate i złożone czerwone, w tym merlot i omawiane cabernet sauvignon.
Dark Horse prowadzi swoje winnice głównie w Kalifornii, regionie znanym z idealnych warunków do uprawy winorośli.
Dark Horse Cabernet Sauvignon. Degustacja
To czerwone wino wytrawne o zawartości alkoholu 13,5%. W aromacie na pierwszym planie mamy jeżyny i ciemne wiśnie, z zieloną papryką i lekką pieprznością, a także subtelne nuty wanilii i dębu, wynikające z dojrzewania w dębowych beczkach.
W ustach dostajemy masę dojrzałych owoców, takich jak ciemna wiśnia, jeżyna, jagody i śliwki. Wyczuwalny cukier resztkowy równoważny bardzo przyjemna kwasowość.
Dark Horse Cabernet Sauvignon to wino pełne i kompleksowe, jak na etykietę, którą można znaleźć w markecie i sklepach sieciowych. Tanina dodaje charakteru, ale jest dość gładka. Pamiętajcie, że cabernet sauvignon musi mieć garbniki. Wyższy alkohol też nie jest tak wyczuwalny – maskuje go soczysty owoc.
To wino o zaskakująco dobrze zrównoważonym smaku. Chyba najświeższe i najbardziej garbnikowe z czerwonych win Dark Horse. Oferuje bogatą paletę smaków i aromatów. Będzie świetne do jedzenia! Polecamy je np. do naszej kaczki z pestkami granatu. Doskonale też pasuje do gęsiny oraz gulaszy wołowych z bogatym, esencjonalnym sosem.
Polecamy szczególnie tym, którzy lubią się pobawić w foodpairing. Warto wiedzieć, że w pobliskiej Żabce jest etykieta, która do tego pasuje idealnie. Jeszcze do tego wina wrócimy, szczególnie w jakiś chłodniejszy wieczór. Bardzo przyjemnie rozgrzewa owocem i taniną.
Cena: ok. 38 zł
Konrad Bukowski