Akademia

  • Sosy do whisky
2024-05-27

3 genialne sosy na whisky do steków

Uwielbiasz steki? My też! To prawdziwy król na talerzu – gdzie się nie pojawi, tam błyszczy. Traktujmy więc go po królewsku, tak jak należy! Oto 3 doskonałe w każdym calu sosy na whisky, które zostały wręcz stworzone, by towarzyszyć stekom. Podkreślić trzeba, że to prawdopodobnie najlepsze sosy do steków na świecie!

oryginalne steki

Sos z zielonego pieprzu

Sos z marynowanego zielonego pieprzu to jeden z klasycznych hitów kuchni francuskiej. Ma niezwykle kremową konsystencję i bardzo wyrazisty smak – świetnie pasuje do różnych mięs, ale to ze stekiem tworzy najlepsze połączenie. Ma w sobie sporo francuskiej elegancji, choć jego przygotowanie wcale trudne nie jest.

Sos z whisky

Sos na zielonym pieprzu.

Przygotowanie: 25 minut
Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula szalotka
  • 2 łyżki whisky
  • 3 łyżki zielonego pieprzu w zalewie
  • 1 łyżka zalewy z zielonego pieprzu
  • 30 g masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 125 ml bulionu lub przegotowanej wody
  • 125 g śmietany 30%
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Szalotkę obrać i bardzo drobno posiekać. Zielony pieprz osączyć z zalewy i rozgnieść łyżką na desce do krojenia.
  2. Na patelni rozpuścić 1/2 masła i wlać oliwę, po czym wrzucić szalotkę i zielony pieprz. Smażyć, aż cebula się zeszkli. Patelnię zdjąć z palnika.
  3. Do składników wlać whisky, a następnie ostrożnie podpalić – nie mieszać. Poczekać, aż alkohol się całkowicie wypali.
  4. Gdy płomień zgaśnie, szalotkę i pieprz połączyć z mąką. Całość smażyć przez chwilę na średnim ogniu, cały czas mieszając.
  5. Następnie wlać bulion lub wodę oraz zalewę z pieprzu. Połączyć. Podgrzewać na niewielki ogniu, aż sos zgęstnieje.
  6. Do składników na patelni wlać śmietanę i wrzucić pozostałe masło. Starannie wymieszać. Gotować na średnim ogniu przez 4-5 minut, aż całość zgęstnieje. Na końcu doprawić do smaku solą i pieprzem.

Glen Orchy Aged 5 Years Blended Malt Scotch Whisky

Chutney Whisky BBQ

Świetnie smakuje na ciepło, ale sprawdza się również jako dip do mięs na zimno. Można w nim też marynować steki na grilla – to sos uniwersalny. I ten smak! Sos Chutney BBQ łączy w sobie słodycz ananasa przełamaną sosem sojowym i teriyaki oraz pikantne nuty pieprzu kajeńskiego z dymnym akcentem whisky. Jeśli nie spróbujesz, nie przekonasz się, ile tu dobra!

Sos barbecue

Sos barbecue z whisky.

Przygotowanie: 50 minut
Składniki:

  • 120 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 220 g plastrów ananasa z puszki wraz z zalewą
  • 100 g gotowego sosu teriyaki
  • 60 ml whisky
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 10 g soku z cytryny
  • 10 g sosu sojowego
  • 220 ml wody

Przygotowanie:

    1. Cebulę obrać, posiekać i wrzucić do misy miksera. Dołożyć plastry ananasa oraz obrane ząbki czosnku. Całość zmiksować.
    2. Zmiksowane składniki przełożyć do rondelka. Wlać 220 ml wody, zalewę z ananasów, sok teriyaki, sos sojowy, sok z cytryny oraz whisky. Następnie wsypać cukier oraz pieprz cayenne. Wymieszać.
    3. Sos gotować pod przykryciem na małym ogniu, często mieszając, aż zgęstnieje. Można podawać od razu lub przelać do słoiczka, ostudzić i schłodzić w lodówce.

Glen Moray 12 YO Elgin Heritage

Sos śliwkowy

Idealny sos, gdy nie masz za dużo czasu lub nagle naszła Cię po prostu nagła ochota na pyszny stek. Możesz też nie mieć chęci długo stać w kuchni, co w pełni rozumiemy. Nie od dziś wiadomo, że śliwka z mięsem tworzy połączenie idealne, ale dla pełni smaku dodaliśmy trochę whisky. Teraz jest idealnie!

Sos do steków

Aromatyczny sos śliwkowy.

Przygotowanie: 20 minut
Składniki:

  • 1 szklanka powideł śliwkowych
  • 2 łyżki whisky
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki wody
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Powidła przełożyć do rondelka. Dodać sos sojowy, whisky i wodę. Całość zagotować, co jakiś czas mieszając.
  2. Dusić na małym ogniu ok. 3 minut, aż sos zgęstnieje. Na końcu doprawić do smaku.

Hankey Bannister 12 YO





Tagi whisky




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
Barbara

Moja babcia robiła sos śliwkowy ze śliwek w occie. Ja też taki robię. Śliwki węgierki w całości z pestkami nakłówam wykałaczką ze by nie pękały i zalewam marynatą jak do ogórków. Polecam. To pierwotna wersja tzw sosu bbq. W Europie zawsze był pod nazwą : Ostry sos śliwkowy.

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

2
0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.