• flambirowane banany - deser z nutą rumu
2024-02-12

Banany flambirowane na rumie

  • 2 porcje
  • 20 minut
  • na rumie

Maślany karmel, rumowy aromat i gigantyczna gałka lodów! Nie można się oprzeć! A flambirowanie? Będziesz zaskoczony, jakie to proste!

SKŁADNIKI
  • 3

    banany

  • 60

    g masła

  • 100

    g ciemnego cukru, np. muscovado

  • 3.5

    łyżki rumu

  • 1.5

    łyżeczki ekstraktu waniliowego

  • 0.5

    łyżeczki mielonego cynamonu

  • 2

    gałki lodówki waniliowych

PRZYGOTOWANIE:

  1. Banany obrać i przekroić wzdłuż na pół. Rum delikatnie podgrzać (nie doprowadzać do wrzenia).
  2. Masło rozpuścić na patelni, po czym wmieszać cukier oraz cynamon. Wlać ekstrakt waniliowy i całość doprowadzić do wrzenia, energicznie mieszając.
  3. Połówki bananów wyłożyć na patelnię i chwilę podgrzewać, mieszając – owoce powinny być całkowite obtoczone w sosie.
  4. Owoce podlać ciepłym rumem, po czym alkohol podpalić. Delikatnie potrząsnąć płonącą patelnią, aby równomiernie rozprowadzić alkohol. Po 30 sekundach ogień powinien zgasnąć. Jeśli tak się nie stało, patelnię przykryć pokrywką, by zdusić płomienie.
  5. Banany przełożyć od razu na talerze i podawać na gorąco z lodami.

Sprawdź też! Ogień w kuchni! Flambirowanie – technika dla odważnych

(fot. depositphotos)





Tagi deser, rum




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.