2024-02-12
Banany flambirowane na rumie
Maślany karmel, rumowy aromat i gigantyczna gałka lodów! Nie można się oprzeć! A flambirowanie? Będziesz zaskoczony, jakie to proste!
SKŁADNIKI
-
3
banany
-
60
g masła
-
100
g ciemnego cukru, np. muscovado
-
3.5
łyżki rumu
-
1.5
łyżeczki ekstraktu waniliowego
-
0.5
łyżeczki mielonego cynamonu
-
2
gałki lodówki waniliowych
PRZYGOTOWANIE:
- Banany obrać i przekroić wzdłuż na pół. Rum delikatnie podgrzać (nie doprowadzać do wrzenia).
- Masło rozpuścić na patelni, po czym wmieszać cukier oraz cynamon. Wlać ekstrakt waniliowy i całość doprowadzić do wrzenia, energicznie mieszając.
- Połówki bananów wyłożyć na patelnię i chwilę podgrzewać, mieszając – owoce powinny być całkowite obtoczone w sosie.
- Owoce podlać ciepłym rumem, po czym alkohol podpalić. Delikatnie potrząsnąć płonącą patelnią, aby równomiernie rozprowadzić alkohol. Po 30 sekundach ogień powinien zgasnąć. Jeśli tak się nie stało, patelnię przykryć pokrywką, by zdusić płomienie.
- Banany przełożyć od razu na talerze i podawać na gorąco z lodami.
Sprawdź też! Ogień w kuchni! Flambirowanie – technika dla odważnych
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy