• pieczone ziemniaki z piwem
2024-01-18

Pieczone ziemniaki z nutą piwa

  • 6 porcji
  • 20 minut
  • 45-60 minut
  • z piwem

Czy ziemniak może prezentować się elegancko? W tej wersji nie tylko smakuje, ale i wygląda obłędnie. Świetny dodatek do grillowanych i smażonych mięs. Dla pięknego aromatu dodaliśmy odrobinę piwa.

SKŁADNIKI
  • 6

    średnich ziemniaków

  • 3

    łyżki masła

  • 3

    łyżki oliwy z oliwek

  • 3

    łyżki jasnego piwa

  • 2

    ząbki czosnku

  • sól morska, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ziemniaki bardzo dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą i osuszyć. Następnie każdy ponacinać w poprzek. Należy uważać, by ziemniaków nie przeciąć całkowicie.
  2. Ponacinane ziemniaki włożyć do miski z zimną wodą i odstawić na 10 minut.
  3. Piekarnik rozgrzać do temp. 220°C. Ziemniaki wyjąć z wody i osuszyć, po czym ułożyć w naczyniu żaroodpornym rozcięciem do góry.
  4. Czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć na rozgrzanym maśle wymieszanym z oliwą z oliwek. Następnie zdjąć z ognia, lekko przestudzić i połączyć z piwem.
  5. Ziemniaki posmarować przygotowaną piwną mieszanką i oprószyć solą oraz pieprzem. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec przez 45-60 minut, aż będą miękkie.

Sprawdź też! 10 pysznych i łatwych przepisów z piwem, które musisz poznać!

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.