Akademia

  • wino dla wielbiciela whisky
2023-06-30

6 najlepszych win dla miłośnika whisky

Czym jest świat bez whisky? Świetna towarzyszka do cygara, dobrej książki lub filmu. A i też doskonale rozprawia się przy niej o życiu i znosi chłodne wieczory.

Choć sama whisky smakuje wyśmienicie, to czasami szukamy czegoś lżejszego, co może lepiej będzie pasować do obiadu i będzie bardziej uniwersalne, czyli wina. Mimo że whisky i wino mogą wydawać się zupełnie różne – jedno jest wytwarzane ze zboża, a drugie z winogron – łączy je kilka podobieństw, szczególnie jeśli chodzi o czerwone wino.

Jeśli jesteś wielkim entuzjastą whisky, zacznij od czerwonych win o średniej budowie lub pełnych, które tak samo jak whisky dojrzewają w dębie. Dzięki temu nabierają podobnych nut wanilii i przypraw. Leżakowanie w drewnie dodatkowo w obu przypadkach łagodzi kwasowość i nadaje głębi.

Niezależnie od tego, czy uwielbiasz irlandzką, bourbon, szkocką czy żytnią, z przyjemnością pomożemy Ci znaleźć coś odpowiedniego. Są spore szanse, że pokochasz te wina.

Cabernet sauvignon

Jeśli gustujesz w irlandzkiej single malt lub dymnej szkockiej, cabernet sauvignon jest dla Ciebie.

To pełne czerwone wino ma smaki ciemnych owoców, ustrukturyzowane taniny i nuty przypraw. W dodatku, gdy dojrzewa w beczce, łączy w sobie smaki figi, śliwki, wanilii i przypraw do pieczenia. Dzięki drzewnym smakom cedru i dębu, uzupełnionymi bogatymi nutami owocowymi,  to idealna kombinacja dla miłośnika whisky.

Nebbiolo

Jeżeli lubisz w whisky to, że oferuje Ci szeroką gamę aromatów, to ta włoska czerwień zapewni Ci bardzo podobne doznania.

Mimo że nebbiolo ma głęboki kolor i jest bardzo aromatyczne, co jest cechą charakterystyczną czerwonych win klasycznych, to jednak ze względu na dużą zawartość tanin można je traktować jako dobrze zbudowane, potężne wino.

Wina nebbiolo zyskują z wiekiem – leżakowane w beczkach nabierają subtelnych aromatów suszonych owoców (fig, żurawiny), a także piernika, goździków i słodkiego tytoniu.

Shiraz

Jesteś miłośnikiem whisky o łagodniejszym profilu lub uwielbiasz blendy? Zacznij od shiraz. W smaku jest wyraziste, bogate, często dość owocowe. Charakteryzuje się umiarkowaną kwasowością.

To dobrze zbudowane wino pachnie jagodami, jeżynami, czekoladą, wanilią oraz przyprawami do pieczenia – te nuty pochodzące z dębowej beczki znajdziesz w winach z Hiszpanii, Argentyny i RPA, a także z południowej Australii.

Już po pierwszym łyku przyjemnie rozgrzewa, podobnie jak Twoja ulubiona whisky.

Nero d’Avola

Podobnie jak cabernet sauvignon jest pełne, z ustrukturyzowanymi taninami i nutami przypraw. To odważne czerwone wino o obłędnym, intensywnym ciemnoczerwonym kolorze przechodzącym niemal w czerń oraz skoncentrowanych wiśniowo-śliwkowych nutach. Miękkie taniny i dobra kwasowość pozwalające na dobre starzenie.

Nero d’Avola swoją pikantną stronę ujawnia akcentami pieprzu, chili, cynamonu, a nawet fiołków i liści tytoniu. Wśród aromatów odnajdziemy dojrzałe czerwone owoce, kakao, kawę i zioła.

Merlot

Merlot, szczególnie ten z Kalifornii, to doskonałe wino, jeśli kochasz bourbon. Jest bardzo przystępne, owocowe, czasem z wyczuwalnym cukrem resztkowym.

Dojrzewający w beczce merlot robi się odważny z wyrazistymi nutami wanilii, ciemnej wiśni i śliwki, z czekoladowym finiszem. Łączy w sobie też aromaty przypraw do pieczenia – cynamonu, gałki muszkatołowej, goździków, co z pewnością zainteresuje miłośnika whisky.

Zinfandel

Fanom słodkiego i dymnego bourbona lub irlandzkiej whisky spodoba się również to wino. Charakterystyczną cechą dla zinfandela są aromaty wiśni i śliwek, a także przypraw korzennych oraz niska kwasowość i wysoka zawartość alkoholu, który sprawia, że wino na podniebieniu wydaje się trochę słodsze.

W szczególności kalifornijski zinfandel znany jest ze swoich soczystych nut wanilii ze starzenia dębu. Będziesz zadowolony!

Konrad Bukowski





Tagi wino




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.