Akademia

  • Największe mity na temat rumu.
2024-06-27

5 najczęściej powtarzanych mitów na temat rumu

Rum – znany jako napój piratów i dusza tropikalnych koktajli. To bez wątpienia trunek o bogatej historii i wielu obliczach. Zyskał popularność na całym świecie, nie tylko dzięki swojemu wyrazistemu smakowi, ale także dzięki legendom.

Opowieści o korsarzach i ich morskich podbojach, w których przeplata się rum, bywają interesujące i dodają tylko uroku. Jednak, podobnie jak inne popularne trunki, rum otoczony jest też licznymi mitami i nieporozumieniami, które potrafią zniekształcić nasze wyobrażenie o tym szlachetnym napoju. Pora się z nimi raz na zawsze rozprawić!

1. Rum jest zawsze słodki

Choć jest on wytwarzany z trzciny cukrowej, nie oznacza to, że finalnie rum zawsze będzie słodki. Proces fermentacji i destylacji może eliminować większość cukru, a końcowy efekt zależy od wielu czynników, w tym od czasu starzenia i rodzaju użytych beczek. Rum może być równie wytrawny jak każdy alkohol.

Rum to bogata kategoria – trunki mogą mieć różne profile smakowe i stopień słodyczy (fot. depositp

2. Rum produkuje się wyłącznie na Karaibach

Karaiby są uważane za kolebkę i główny region produkcji rumu, ale to nie znaczy, że nie wytwarza się go w innych częściach świata. Ameryka Łacińska, Filipiny, Indie, Mauritius, a nawet niektóre kraje europejskie, takie jak Hiszpania i Francja, produkują rum o unikalnych profilach smakowych.

To również produkt północnoamerykański – gorzelnie rzemieślnicze wytwarzają charakterystyczne rumy od Hawajów i Nowego Orleanu po Boston.

3. Rum nadaje się tylko do robienia koktajli

Rum głównie kojarzymy z popularnymi drinkami, takimi jak Mojito, Daiquiri oraz Piña Colada, przez co powstał obraz, że jest to trunek typowo koktajlowy. Tymczasem istnieje wiele rumów, które są przeznaczone do degustacji bez dodatków. Wersje premium, starzone przez wiele lat w dębowych beczkach, mogą mieć równie złożony i bogaty smak jak wysokiej jakości whisky lub brandy.

Najlepsze drinki na rumie! 8 oryginalnych przepisów

4. Ciemny rum jest mocniejszy od białego

Kolor rumu nie świadczy o jego mocy. Barwa trunku zależy przede wszystkim od procesu starzenia i rodzaju beczek, w których był przechowywany. Zarówno ciemny, jak i jasny rum mogą mieć taką samą zawartość alkoholu. To, co odróżnia je od siebie, to profil smakowy.

5. Piraci od zawsze pili tylko rum

Piraci aż tak wybredni nie byli i tak naprawdę pili wszystko, co udało im się zrabować, a na początku było to głównie wino hiszpańskie. Nawet współczesne relacje o jakże przerażającym Kapitanie Morganie o rumie nawet nie wspominają.

Rum to znakomity trunek do degustacji (fot. depositphotos).

A Ty? Jaki mit ostatnio słyszałeś o rumie?

Konrad Bukowski

(fot. depositphotos)





Tagi obyczaje, rum




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.