Akademia
3 genialne sosy na whisky do steków
Uwielbiasz steki? My też! To prawdziwy król na talerzu – gdzie się nie pojawi, tam błyszczy. Traktujmy więc go po królewsku, tak jak należy! Oto 3 doskonałe w każdym calu sosy na whisky, które zostały wręcz stworzone, by towarzyszyć stekom. Podkreślić trzeba, że to prawdopodobnie najlepsze sosy do steków na świecie!
Sos z zielonego pieprzu
Sos z marynowanego zielonego pieprzu to jeden z klasycznych hitów kuchni francuskiej. Ma niezwykle kremową konsystencję i bardzo wyrazisty smak – świetnie pasuje do różnych mięs, ale to ze stekiem tworzy najlepsze połączenie. Ma w sobie sporo francuskiej elegancji, choć jego przygotowanie wcale trudne nie jest.
Przygotowanie: 25 minut
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula szalotka
- 2 łyżki whisky
- 3 łyżki zielonego pieprzu w zalewie
- 1 łyżka zalewy z zielonego pieprzu
- 30 g masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 125 ml bulionu lub przegotowanej wody
- 125 g śmietany 30%
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Szalotkę obrać i bardzo drobno posiekać. Zielony pieprz osączyć z zalewy i rozgnieść łyżką na desce do krojenia.
- Na patelni rozpuścić 1/2 masła i wlać oliwę, po czym wrzucić szalotkę i zielony pieprz. Smażyć, aż cebula się zeszkli. Patelnię zdjąć z palnika.
- Do składników wlać whisky, a następnie ostrożnie podpalić – nie mieszać. Poczekać, aż alkohol się całkowicie wypali.
- Gdy płomień zgaśnie, szalotkę i pieprz połączyć z mąką. Całość smażyć przez chwilę na średnim ogniu, cały czas mieszając.
- Następnie wlać bulion lub wodę oraz zalewę z pieprzu. Połączyć. Podgrzewać na niewielki ogniu, aż sos zgęstnieje.
- Do składników na patelni wlać śmietanę i wrzucić pozostałe masło. Starannie wymieszać. Gotować na średnim ogniu przez 4-5 minut, aż całość zgęstnieje. Na końcu doprawić do smaku solą i pieprzem.
Chutney Whisky BBQ
Świetnie smakuje na ciepło, ale sprawdza się również jako dip do mięs na zimno. Można w nim też marynować steki na grilla – to sos uniwersalny. I ten smak! Sos Chutney BBQ łączy w sobie słodycz ananasa przełamaną sosem sojowym i teriyaki oraz pikantne nuty pieprzu kajeńskiego z dymnym akcentem whisky. Jeśli nie spróbujesz, nie przekonasz się, ile tu dobra!
Przygotowanie: 50 minut
Składniki:
- 120 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 220 g plastrów ananasa z puszki wraz z zalewą
- 100 g gotowego sosu teriyaki
- 60 ml whisky
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 150 g cukru trzcinowego
- 10 g soku z cytryny
- 10 g sosu sojowego
- 220 ml wody
Przygotowanie:
-
- Cebulę obrać, posiekać i wrzucić do misy miksera. Dołożyć plastry ananasa oraz obrane ząbki czosnku. Całość zmiksować.
- Zmiksowane składniki przełożyć do rondelka. Wlać 220 ml wody, zalewę z ananasów, sok teriyaki, sos sojowy, sok z cytryny oraz whisky. Następnie wsypać cukier oraz pieprz cayenne. Wymieszać.
- Sos gotować pod przykryciem na małym ogniu, często mieszając, aż zgęstnieje. Można podawać od razu lub przelać do słoiczka, ostudzić i schłodzić w lodówce.
Sos śliwkowy
Idealny sos, gdy nie masz za dużo czasu lub nagle naszła Cię po prostu nagła ochota na pyszny stek. Możesz też nie mieć chęci długo stać w kuchni, co w pełni rozumiemy. Nie od dziś wiadomo, że śliwka z mięsem tworzy połączenie idealne, ale dla pełni smaku dodaliśmy trochę whisky. Teraz jest idealnie!
Przygotowanie: 20 minut
Składniki:
- 1 szklanka powideł śliwkowych
- 2 łyżki whisky
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki wody
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Powidła przełożyć do rondelka. Dodać sos sojowy, whisky i wodę. Całość zagotować, co jakiś czas mieszając.
- Dusić na małym ogniu ok. 3 minut, aż sos zgęstnieje. Na końcu doprawić do smaku.
Moja babcia robiła sos śliwkowy ze śliwek w occie. Ja też taki robię. Śliwki węgierki w całości z pestkami nakłówam wykałaczką ze by nie pękały i zalewam marynatą jak do ogórków. Polecam. To pierwotna wersja tzw sosu bbq. W Europie zawsze był pod nazwą : Ostry sos śliwkowy.
O! Ciekawa sprawa 😉 Dzięki!