2022-07-02
Zupa serowa na jasnym piwie
Szybki i bardzo prosty pomysł na pyszną zupę, którą zrobicie nawet w środku tygodnia. Zabiegani? Ten przepis jest dla Was!
SKŁADNIKI
- 1
cebula
- 3
marchewki
- 2
łodygi selera
- 1
łyżka mąki pszennej
- 50
g masła
- 500
ml bulionu warzywnego
- 200
ml mleka
- 200
g sera żółtego, np. cheddar
- 100
ml jasnego piwa
- 4
kromki chleba
oliwa z oliwek
słodka papryka w proszku
- 1
mały pęczek szczypiorku
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Warzywa dokładnie opłukać i osuszyć. Marchewki obrać i razem z selerem pociąć na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i posiekać.
- 50 g masła rozgrzać w garnku, po czym wrzucić cebulę, marchewkę oraz łodygi selera. Podsmażać, często mieszając, aż zmiękną.
- Warzywa oprószyć mąką pszenną, po czym wlać bulion oraz mleko. Gotować pod przykryciem na niedużym ogniu ok. 15 minut.
- W międzyczasie piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC. Kromki chleba pokroić w niedużą kostkę i przełożyć do miski. Pieczywo skropić oliwą z oliwek, oprószyć papryką w proszku i wymieszać, a następnie równomiernie rozłożyć na blasze wyścielonej pergaminem. Piec ok. 10 minut.
- Składniki w garnku zmiksować. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dorzucić do zupy. Podgrzewać, aż się całkiem rozpuści, po czym wlać piwo.
- Całość jeszcze przez chwilę podgrzewać. Na końcu doprawić solą i pieprzem. Zupę podawać z grzankami i posypaną drobno posiekanym szczypiorkiem.
Sprawdź też! 10 pysznych i łatwych przepisów z piwem, które musisz poznać!
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy