2022-06-08
Ziołowy omlet w stylu włoskim
Klasyczne śniadanie, ale z małym twistem! Mleko zostawmy dla młodszych domowników. Te omlety robimy na bąbelkach!
SKŁADNIKI
-
4
jajka
-
2
łyżki wina musującego, np. prosecco
-
0.5
łyżki masła klarowanego
-
1
łyżeczka suszonego oregano
-
2
gałązki tymianku
-
sól, kolorowy pieprz w ziarnach
PRZYGOTOWANIE:
- Do miski wbić jajka i rozkłócić z winem musującym. Z gałązek tymianku oberwać listki i razem z oregano wrzucić do masy jajecznej. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Rozgrzać połowę masła klarowanego i wlać połowę masy jajecznej, równomiernie rozprowadzając ją po całej patelni.
- Smażyć aż wierzch się lekko zetnie. Omlet delikatnie zsunąć na talerz. W ten sam sposób przygotować drugi omlet. Można podawać z grzankami z masłem.
(fot. depositphotos)
- Omlety warto też serwować z sałatką – 1/2 opakowania miksu sałat należy połączyć z kilkoma połówkami pomidorków koktajlowych i oprószyć solą oraz pieprzem. Całość polać 1 łyżką oliwy i 1/2 łyżeczką octu jabłkowego (opcjonalnie). Wymieszać.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy