• owoce zapiekane pod ciastem z nuta whisky
2025-03-20

Zapiekany deser owocowy z whisky

  • 6 porcji
  • 35 minut
  • 30-35 minut
  • z whisky

Soczyste owoce zatopione w puszystym, mlecznym cieście, a całość podkręcona aromatycznym dodatkiem whisky. Kojący deser, który rozpływa się w ustach!

SKŁADNIKI
  • 3

    jabłka Granny Smith

  • 2

    łyżki soku z cytryny

  • 2

    łyżeczki startej skórki cytrynowej

  • 1.5

    szklanki cukru pudru

  • 500

    g owoców jagodowych (mogą być mrożone)

  • 2

    jajka

  • 0.5

    szklanki mleka

  • 2

    łyżki whisky

  • 1

    łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • 1

    szklanka mąki pszennej

  • 1

    łyżeczka proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE:

  1. Owoce dobrze umyć i osuszyć. Jabłka obrać i pociąć w małą kostkę, po czym przełożyć do rondelka. Dodać sok z cytryny oraz 1 szklankę cukru.
  2. Jabłka podgrzewać na średnim ogniu, stale mieszając, aż cukier się dokładnie rozpuści. Następnie zmniejszyć moc palnika i owoce dusić przez 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż jabłka lekko zmiękną.
  3. Jabłka wymieszać z owocami jagodowymi (jeśli używamy świeżych, usunąć listki i szypułki, a większe sztuki pokroić). Całość przełożyć do mniejszych foremek do zapiekania o pojemności 200-250 ml.
  4. Przygotować ciasto: mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka utrzeć z pozostałym cukrem, po czym połączyć z mlekiem, whisky, skórką cytrynową i wanilią.
  5. Mokre składniki stopniowo wlewać do suchych, energicznie mieszając trzepaczką, aż powstanie gładkie ciasto. Masę wylać równomiernie na przygotowane owoce. Piec 30-35 minut, aż wierzch będzie złocisty. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Czytaj także! Jak dopasować whisky do deserów? Poradnik dla hedonistów!

(fot. depositphotos)





  • Deser można również podawać z gęstą śmietaną wymieszaną z cynamonem i odrobiną cukru.
Tagi deser, whisky




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.