2025-03-20
Zapiekany deser owocowy z whisky
Soczyste owoce zatopione w puszystym, mlecznym cieście, a całość podkręcona aromatycznym dodatkiem whisky. Kojący deser, który rozpływa się w ustach!
SKŁADNIKI
-
3
jabłka Granny Smith
-
2
łyżki soku z cytryny
-
2
łyżeczki startej skórki cytrynowej
-
1.5
szklanki cukru pudru
-
500
g owoców jagodowych (mogą być mrożone)
-
2
jajka
-
0.5
szklanki mleka
-
2
łyżki whisky
-
1
łyżeczka ekstraktu waniliowego
-
1
szklanka mąki pszennej
-
1
łyżeczka proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE:
- Owoce dobrze umyć i osuszyć. Jabłka obrać i pociąć w małą kostkę, po czym przełożyć do rondelka. Dodać sok z cytryny oraz 1 szklankę cukru.
- Jabłka podgrzewać na średnim ogniu, stale mieszając, aż cukier się dokładnie rozpuści. Następnie zmniejszyć moc palnika i owoce dusić przez 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż jabłka lekko zmiękną.
- Jabłka wymieszać z owocami jagodowymi (jeśli używamy świeżych, usunąć listki i szypułki, a większe sztuki pokroić). Całość przełożyć do mniejszych foremek do zapiekania o pojemności 200-250 ml.
- Przygotować ciasto: mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka utrzeć z pozostałym cukrem, po czym połączyć z mlekiem, whisky, skórką cytrynową i wanilią.
- Mokre składniki stopniowo wlewać do suchych, energicznie mieszając trzepaczką, aż powstanie gładkie ciasto. Masę wylać równomiernie na przygotowane owoce. Piec 30-35 minut, aż wierzch będzie złocisty. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Czytaj także! Jak dopasować whisky do deserów? Poradnik dla hedonistów!
(fot. depositphotos)
- Deser można również podawać z gęstą śmietaną wymieszaną z cynamonem i odrobiną cukru.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy