2022-06-03
Zapiekany budyń na ajerkoniaku
Delikatny i lekki jak chmurka. Zawsze poprawi humor i będzie słodkim zwieńczeniem wieczoru we dwoje. Nie ma co ukrywać, że ma w sobie sporo romantyzmu.
SKŁADNIKI
- 1
opakowanie budyniu o smaku waniliowym
 - 400
ml mleka
 - 100
ml niesłodzonego mleka skondensowanego
 - 30
ml ajerkoniaku
 - 2
łyżeczki masła
 - 1
łyżka cukru
 ulubione sezonowe owoce
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC. Mleko połączyć z mlekiem skondensowanym, po czym odlać 150 ml.
 - 350 ml mleka zagotować na małym ogniu. W pozostałym płynie starannie rozmieszać proszek budyniowy i cukier.
 - Do gotującego się mleka wlewać cienkim strumieniem rozrobiony budyń i cały czas mieszając, podgrzewać, aż zgęstnieje.
 - Budyń zdjąć z ognia i wymieszać z ajerkoniakiem, po czym przełożyć do dwóch żaroodpornych foremek.
 - Na budyniu ułożyć świeże owoce, lekko wciskając je w masę. Na wierzch każdej porcji wyłożyć po 1 łyżce masła.
 - Desery wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 10 minut. Przed podaniem można je dodatkowo udekorować świeżymi owocami, płatkami migdałowymi lub oprószyć cukrem pudrem.
 
 
 
 
KOMENTARZE
 Obserwuj
0 komentarzy




