2022-06-03
Zapiekany budyń na ajerkoniaku
Delikatny i lekki jak chmurka. Zawsze poprawi humor i będzie słodkim zwieńczeniem wieczoru we dwoje. Nie ma co ukrywać, że ma w sobie sporo romantyzmu.
SKŁADNIKI
-
1
opakowanie budyniu o smaku waniliowym
-
400
ml mleka
-
100
ml niesłodzonego mleka skondensowanego
-
30
ml ajerkoniaku
-
2
łyżeczki masła
-
1
łyżka cukru
-
ulubione sezonowe owoce
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC. Mleko połączyć z mlekiem skondensowanym, po czym odlać 150 ml.
- 350 ml mleka zagotować na małym ogniu. W pozostałym płynie starannie rozmieszać proszek budyniowy i cukier.
- Do gotującego się mleka wlewać cienkim strumieniem rozrobiony budyń i cały czas mieszając, podgrzewać, aż zgęstnieje.
- Budyń zdjąć z ognia i wymieszać z ajerkoniakiem, po czym przełożyć do dwóch żaroodpornych foremek.
- Na budyniu ułożyć świeże owoce, lekko wciskając je w masę. Na wierzch każdej porcji wyłożyć po 1 łyżce masła.
- Desery wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 10 minut. Przed podaniem można je dodatkowo udekorować świeżymi owocami, płatkami migdałowymi lub oprószyć cukrem pudrem.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy