• Zapiekany budyń
2022-06-03

Zapiekany budyń na ajerkoniaku

  • 2 porcje
  • 20 minut
  • 10 minut
  • z ajerkoniakiem

Delikatny i lekki jak chmurka. Zawsze poprawi humor i będzie słodkim zwieńczeniem wieczoru we dwoje. Nie ma co ukrywać, że ma w sobie sporo romantyzmu.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 2
  • 1

    opakowanie budyniu o smaku waniliowym

  • 400

    ml mleka

  • 100

    ml niesłodzonego mleka skondensowanego

  • 30

    ml ajerkoniaku

  • 2

    łyżeczki masła

  • 1

    łyżka cukru

  • ulubione sezonowe owoce

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC. Mleko połączyć z mlekiem skondensowanym, po czym odlać 150 ml.
  2. 350 ml mleka zagotować na małym ogniu. W pozostałym płynie starannie rozmieszać proszek budyniowy i cukier.
  3. Do gotującego się mleka wlewać cienkim strumieniem rozrobiony budyń i cały czas mieszając, podgrzewać, aż zgęstnieje.
  4. Budyń zdjąć z ognia i wymieszać z ajerkoniakiem, po czym przełożyć do dwóch żaroodpornych foremek.
  5. Na budyniu ułożyć świeże owoce, lekko wciskając je w masę. Na wierzch każdej porcji wyłożyć po 1 łyżce masła.
  6. Desery wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 10 minut. Przed podaniem można je dodatkowo udekorować świeżymi owocami, płatkami migdałowymi lub oprószyć cukrem pudrem.
KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.