• Kurczak w zalewie z tequilą.
2022-06-17

Udka w tequili i sezamie

  • 5 porcji
  • 20 minut
  • 1 godzina
  • na rumie

Hit domówki! Soczyste mięso zanurzone w miodowej zalewie z tequilą i imbirem. Te udka naprawdę mają charakter!

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 5
  • 10

    podudzi kurczaka

  • 5

    ząbków czosnku

  • 1

    kawałek świeżego imbiru (ok. 3 cm)

  • 5

    łyżek płynnego miodu

  • 2

    łyżki tequili

  • 5

    łyżeczek sosu sojowego

  • 0.5

    łyżeczki czarnego mielonego pieprzu

  • 5

    łyżek sezamu

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC. Mięso opłukać pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć. Imbir obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  2. Miód połączyć z sosem sojowym, pieprzem oraz tequilą. Dołożyć imbir oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Udka przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać przygotowaną zalewą. Naczynie przykryć folią aluminiową. Wstawić do gorącego piekarnika na 30 minut.
  4. Następnie z formy usunąć folię aluminiową. Mięso polać sosem, który znajduje się na dnie blaszki i piec jeszcze ok. 15 minut, aż skórka zbrązowieje.
  5. Podudzia równomiernie posypać sezamem i piec jeszcze przez 15 minut.
Tagi tequila
KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.