• Pieczone zabajone
2022-06-03

Pieczone zabajone na białym rumie

  • 2 porcje
  • 15 minut
  • 5 minut

Zabajone ma delikatną konsystencję i lekko chrupiący wierzch. To ekspresowy deser, którym zaskoczysz swoją drugą połowę.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 2
  • 300

    g dowolnych owoców sezonowych (np. malin, borówek i czerwonych porzeczek)

  • 3

    żółtka

  • 2

    łyżki cukru pudru

  • 1

    łyżka białego rumu

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 250°C (grzałka góra-dół). Owoce przebrać, starannie opłukać i osuszyć (większe owoce, jak truskawki, pokroić w ćwiartki), po czym przełożyć do dwóch większych kokilek (średnica ok. 12 cm) lub do płaskiej ceramicznej formy do pieczenia (np. formy do tarty).
  2. Do rondelka wlać 1-2 szklanki wody i zagotować. Żółtka ucierać z cukrem za pomocą miksera, aż powstanie gładki i puszysty krem.
  3. Naczynie z ubitymi żółtkami umieścić na garnku z wrzącą wodą i dalej ubijać, aż masa zgęstnieje (Uwaga! Naczynie z żółtkami nie powinno dotykać wrzątku. W przeciwnym razie masa może się zwarzyć).
  4. Krem zdjąć z garnka i nie przerywając miksowania, cienkim strumieniem wlewać rum. Następnie masę wylać na owoce. Deser piec ok. 5 minut, aż wierzch się ładnie przyrumieni. Podawać od razu po przygotowaniu.
KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.