• Mus czekoladowy
2022-06-02

Mus czekoladowy z prądem

  • 4 porcje
  • 30 minut + oczekiwanie
  • z likierem

Czekolada to jeden z największych afrodyzjaków, który przez żołądek wiedzie prosto do serca. Nie sposób jej się oprzeć.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 4
  • 225

    g gorzkiej czekolady 70%

  • 2

    łyżki likieru pomarańczowego

  • 4

    łyżki przegotowanej, letniej wody

  • 30

    g masła

  • 3

    duże jajka

  • 50

    g cukru pudru

  • 125

    g schłodzonej śmietany 36%

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czekoladę, wodę i masło przełożyć do rondelka, po czym podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż składniki się rozpuszczą i dobrze połączą. Wlać alkohol. Odstawić, by masa przestygła.
  2. Jajka rozbić, białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Pod koniec, stopniowo dodawać cukier puder, stale miksując.
  3. Do przestudzonej masy czekoladowej wrzucić żółtka i połączyć. Następnie porcjami dodawać ubite białka i wymieszać za pomocą łyżki.
  4. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i dołożyć do masy czekoladowej. Wymieszać. Mus przełożyć do dekoracyjnych szklanek lub pucharków. Wierzch przykryć folią spożywczą. Wstawić na co najmniej 3 godziny do lodówki. Przed podaniem deser można udekorować bitą śmietaną.
  • Wszystkie składniki, z wyjątkiem śmietany 36%, powinny mieć temperaturę pokojową!
KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.