• Deser mango
2022-06-03

Deser mango z nutą amaretto

  • 2 porcje
  • 30 minut
  • na likierze

Dojrzałe mango, serek mascarpone i włoski likier migdałowy amaretto – te trzy składniki zainspirowały nas do stworzenia deseru skrojonego na wyjątkowe okazje.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 2
  • 100

    g czekoladowych ciastek

  • 20

    g masła

  • 20

    ml likieru amaretto

  • 250

    g serka mascarpone

  • 100

    g schłodzonej śmietany 30%

  • 2

    dojrzałe mango

  • 3

    łyżki soku z cytryny

  • 1

    łyżka cukru pudru

  • 2

    łyżki konfitury z figi (opcjonalnie)

  • ulubione owoce i prażone orzechy laskowe do podania

PRZYGOTOWANIE:

  1. Masło rozpuścić. Ciastka rozdrobnić za pomocą blendera, po czym dodać płynny tłuszcz i likier amaretto. Wymieszać. Masę ciasteczkową wyłożyć na dnie pucharków.
  2. Mango obrać, pokroić w kostkę i zmiksować na gładki mus, po czym wylać na ciasteczkowy spód.
  3. Śmietanę zmiksować na sztywno. Serek mascarpone połączyć z sokiem z cytryny oraz cukrem pudrem, po czym dołożyć bitą śmietanę i wymieszać.
  4. Masę serową wyłożyć na mus z mango. Na wierzchu ułożyć porcję konfitury. Desery udekorować owocami i posypać prażonymi orzechami.

 

KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.