• Fondue czekoladowe
2022-06-03

Czekoladowe fondue z Metaxą

  • 2 porcje
  • 25 minut
  • na Metaxie

Świeże owoce uwielbiają towarzystwo czekolady, szczególnie gdy połączy się ją z Metaxą. Spróbujesz?

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 1
  • 100

    g gorzkiej czekolady o zawartości 85% kakao

  • 100

    g mlecznej czekolady dobrej jakości

  • 180

    g śmietany 30%

  • 30

    ml Metaxy

  • Dodatkowo: dowolne ulubione świeże owoce (np. figi, truskawki, maliny, pomarańcze, kiwi, mango, ananas, jabłko)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Owoce starannie opłukać i osuszyć, po czym, w zależności od wielkości, pokroić w ćwiartki i ósemki lub pociąć w plasterki i kostkę. Mniejsze owoce, takie jak truskawki i maliny, zostawić w całości.
  2. Do rondelka wlać śmietanę i podgrzać na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Wrzucić połamane na mniejsze kawałki czekolady.
  3. Zawartość rondelka podgrzewać, stale mieszając, aż czekolady całkowicie się rozpuszczą. Następnie sos zdjąć z ognia i połączyć z Metaxą.
  4. Fondue przelać do miseczki i podawać na gorąco ze świeżymi owocami.
  • Fondue powinno być cały czas ciepłe, dlatego warto rozważyć zakup podgrzewacza, który ułatwi utrzymanie odpowiedniej temperatury czekolady.
KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.