• Jajka po turecku
2022-06-12

Cilbir – jajka po turecku

  • 2 porcje
  • 25 minut

Jajka w koszulkach podane na kremowym jogurcie i polane paprykowym masłem.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 2
  • 4

    jajka

  • 150

    g jogurtu greckiego w temperaturze pokojowej

  • 1

    ząbek czosnku

  • 2

    łyżki masła

  • 1

    łyżeczka słodkiej papryki w proszku lub płatków chili

  • 3

    łyżki octu winnego

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Jogurt przełożyć do miski i połączyć z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Doprawić solą oraz pieprzem. Następnie jogurt rozsmarować na talerzach, na których będziemy podawać jajka.
  2. Wodę wlać do garnka i doprowadzić do wrzenia. Wlać ocet. Jajko wbić do małej miseczki.
  3. Gotującą wodę energicznie wymieszać, aby powstał wir. Następnie w jego środek wlać jajko. Gotować 3 minuty, po czym wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć na talerzu. W taki sam sposób przygotować pozostałe jajka.
  4. Masło rozpuścić w rondelku i wymieszać ze słodką papryką lub płatkami chili, po czym polać nim jajka.
Tagi śniadanie
KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.