2022-06-03
Brownie z wódką
To jeden z ulubionych deserów wszystkich łasuchów. Jak można oprzeć się czekoladzie? To przecież niemożliwe! To w końcu ona sprawia, że życie jest pyszniejsze.
SKŁADNIKI
Liczba porcji: 12
-
300
g dobrej jakości gorzkiej czekolady (zawartość kakao co najmniej 75%)
-
150
g mąki pszennej
-
2
płaskie łyżki kakao
-
150
g masła
-
6
jajek (rozmiar M)
-
250
ml mleka
-
1
łyżka ekstraktu z wanilii
-
2
łyżki wódki
-
200
g cukru
-
125
g śmietany 36%
-
100
g mlecznej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
- 250 g gorzkiej czekolady połamać i przełożyć do rondelka. Dołożyć pokrojone w kostkę masło, mleko, ekstrakt z wanilii oraz wódkę.
- W większym garnku zagotować odrobinę wody, po czym zmniejszyć ogień. Na garnku umieścić rondelek z czekoladą i podgrzewać na parze wodnej, mieszając, aż wszystkie składniki się dokładnie połączą i powstanie jednolita masa. Odstawić.
- Jajka wbić do miski. Wsypać cukier i ucierać mikserem na wysokich obrotach, aż powstanie jasna i puszysta masa.
- Do masy jajecznej przesiać mąkę z kakao i delikatnie połączyć łyżką. Następnie stopniowo dodawać masę czekoladową, stale mieszając.
- Piekarnik rozgrzać do temp. 160ºC (grzałka góra-dół). Formę o średnicy ok. 26 cm wyścielić pergaminem i wypełnić przygotowanym ciastem. Piec przez 50-60 minut. Gotowe brownie wyjąć z piecyka i ostudzić.
- Pozostałą gorzką czekoladę posiekać razem z mleczną i przełożyć do rondelka. Wlać śmietanę. Składniki podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, by się nie przypaliły (polewę można też przygotować w kąpieli wodnej). Gdy polewa będzie gotowa, udekorować nią wierzch brownie. Ciasto można też ozdobić świeżymi owocami.
- Rozpuszczanie składników na parze nazywa się kąpielą wodną. Tak często przygotowuje się polewy i masy. Dzięki tej metodzie unikniemy ryzyka przypalenia. Trzeba jednak uważać, by dno naczynia, w którym znajdują się składniki, nie dotykało bezpośrednio wrzątku, szczególnie jeśli jednym z nich są jajka – mogą się ściąć. Pamiętajmy też, by zawsze używać naczynia, które nie pęknie pod wpływem wysokiej temperatury.
KOMENTARZE