• Proste ciasto z cydrem
2022-06-03

Bardzo proste ciasto na cydrze

  • 12 porcji
  • 20 minut
  • 60 minut
  • z cydrem

By zrobić ten przysmak, nie trzeba być mistrzem pieczenia. To ucierane ciasto z cydrem wychodzi zawsze i każdemu. Skusicie się na kawałeczek?

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 12
  • 100

    g miękkiego masła

  • 300

    g cukru pudru

  • 300

    g mąki pszennej

  • 0.5

    łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2

    jajka

  • 150

    ml cydru

  • 4

    łyżki cydru na lukier

  • 1

    szczypta soli

  • 1

    szczypta cynamonu

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC. Blaszkę o wymiarach 20×25 cm lub tortownicę o średnicy ok. 24 cm wyścielić pergaminem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, solą oraz cynamonem.
  2. Masło utrzeć z 200 g cukru pudru, po czym wlać cydr i dokładnie wymieszać. Następnie wbić 2 jajka i całość zmiksować.
  3. Do masy maślanej wsypać przesianą mąkę z dodatkami i całość ponownie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy i wstawić do piekarnika. Piec ok. 60 minut. Ostudzić.
  4. Pozostały cydr przelać do garnuszka i podgrzać, po czym starannie wymieszać zresztą cukru pudru, aby nie było grudek (dokładna ilość cukru, jaką należy dodać, zależy od tego, jak gęsty lukier chcemy otrzymać).
  5. Wierzch ostudzonego ciasta polać lukrem cydrowym. Odstawić, aby polewa stężała. Wypiek można udekorować owocami sezonowymi.
Tagi deser
KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.