Inspiracje
Wspólne gotowanie z przyjaciółmi i inteligentnym multicookerem Cook4me Touch Pro
Już taką tradycję mamy, że raz na miesiąc spotykamy się z przyjaciółmi i znajomymi na wspólne gotowanie. Bardzo sobie cenimy ten zwyczaj i pilnujemy, by mimo napiętych grafików znaleźć czas na to wyjątkowe spotkanie. Nie ma co zakłamywać rzeczywistości, współczesne życie toczy się w niesamowitym tempie, więc takie chwile są na wagę złota. Poza tym to właśnie w kuchni, przy dźwiękach skwierczącego mięsa i aromacie świeżych ziół, rodzą się najlepsze historie.
Ostatnio do naszego kulinarnego grona dołączył jednak nowy towarzysz – Tefal Cook4me Touch Pro. Zaprzyjaźniona redakcja udostępniła nam to urządzenie na kilka dni, byśmy poczuli powiew nowoczesności, a my zaprosiliśmy je na domówkę! Stwierdziliśmy, że to idealna okazja, by trochę wspólnie pogotować w trybie SMART. Tzn. Cook4me Touch Pro gotuje, a my mu tylko pomagamy, racząc się winem. Ten pomysł spodobał się wszystkim. W końcu jesteśmy fanami powiedzenia: „ Nie pracuj ciężko, a mądrze!” 🙂
Każda impreza prędzej czy później przenosi się do kuchni. Nasza od kuchni się zaczęła. A gwiazdą był Tefal Cook4me Touch Pro. Zobacz, co wspólnie udało nam się ugotować, wznosząc przy okazji toasty. Działo się!
Francuski krem z pora na winie
Zaczęliśmy bardzo klasycznie i delikatnie. Z prostych składników w 20 minut mieliśmy pyszną zupę krem.
Składniki na 6 osób:
- 600 g pora
- 400 g ziemniaków
- 200 g cebuli
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 szklanka białego wina wytrawnego
- 100-150 g śmietany 30%
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Włączyć tryb Smażenie. Gdy naczynie będzie się rozgrzewać, ziemniaki oraz cebulę obrać i pokroić w kostkę. Por opłukać i pociąć na mniejsze kawałki.
- Do misy urządzenia Cook4meTouch Pro wlać olej i wrzucić masło. Podgrzać. Następie wrzucić cebulę i chwilę podsmażać, by się zeszkliła.
- Do cebuli dodać ziemniaki i smażyć przez 2 minuty, po czym wrzucić por. Całość wymieszać i smażyć ok. 6 minut.
- Składniki zalać winem i podgrzewać, aż połowa alkoholu odparuje.
- Włączyć tryb Duszenie. Warzywa zalać bulionem warzywnym. Zamknąć pokrywę urządzenia i całość gotować przez 10 minut.
- Po tym czasie zupę zmiksować na gładki krem i wymieszać ze śmietaną. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Wołowina duszona w ciemnym piwie
Pora przejść do bardziej konkretnych smaków. Jednak i tu nie brakło elegancji. Mięso było idealnie kruche i delikatne ze słodowymi nutami. Moglibyśmy przyrzec, że w chwili, gdy to danie wjechało na stół, zrobiła się cisza!
Wołowinę podaliśmy z pieczonymi ziemniakami. Część naszych gości wykorzystała ją do zrobienia tortilli. Ten szalony na pozór pomysł okazał się całkiem udany 😉
Składniki na 6 porcji:
- 1 kg wołowiny
- 5 cebul
- 200 g boczku
- 6 łyżek oleju arachidowego
- 750 ml ciemnego piwa
- 1,5 łyżki cukru trzcinowego
- 2 liście laurowe
- 100 g marchewki
- 3 szczypty tymianku
- mąka do obtoczenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Cebulę obrać i posiekać razem z boczkiem. Marchewkę obrać i pokroić w małą kostkę. Wołowinę pokroić w większą kostkę, po czym obtoczyć w mące.
- Włączyć tryb Smażenie. Gdy naczynie się nagrzeje, wlać olej i zrumienić na nim mięso. Wołowinę wyjąć z garnka.
- Na tłuszczu po smażeniu mięsa zeszklić cebulę. Następnie wrzucić boczek oraz marchewkę. Zrumienić.
- Do składników z powrotem wrzucić wołowinę. Całość posypać cukrem i zalać piwem, po czym dodać liście laurowe oraz tymianek. Oprószyć solą i pieprzem.
- Włączyć tryb Gotowanie pod ciśnieniem i zamknąć pokrywę Cook4me Touch Pro. Gotować 30 minut*. Na końcu doprawić do smaku.
* W trybie Gotowania pod ciśnieniem czas przygotowania potraw, szczególnie mięs, jest znacznie krótszy niż tradycyjnie.
Pieczone gruszki z nutą whisky
I słodkie zakończenie. Każde spotkanie musi takie mieć! W końcu w każdym z nas drzemie łasuch i przestaliśmy go ukrywać. A oto przepis na banalnie prosty deser, któremu nie brakuje też elegancji. Pokochacie te gruszki! Naszą duszę skradły.
Składniki na 6 porcji:
- 3 gruszki
- 200 g sera ricotta
- 4 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki whisky (np. miodowej)
- 100 g płatków migdałowych
Przygotowanie:
- Gruszki opłukać i przekroić na pół, po czym wydrążyć gniazda nasienne.
- Ricottę wymieszać z miodem, whisky oraz połową płatków migdałowych.
- Masą serową wypełnić wydrążone połówki owoców. Gruszki przełożyć do garnka Tefal Cook4meTouch Pro.
- Na misie ułożyć pokrywę Extra Crisp. Ustawić ręcznie temperaturę 200°C oraz czas pieczenia 20 minut.
- Gotowe gruszki wyjąć z misy i posypać pozostałymi migdałami. Można podawać z lodami.
To była naprawdę dobra zabawa! Dobrze zjedliśmy i jednocześnie mieliśmy okazję przekonać się na własnej skórze, jak wygląda nowoczesność w kuchni. Można być tradycjonalistą i kochać powolne mieszane w garze. Jednak trzeba mieć na to czas. Niestety niektóre dania wymagają nawet kilku godzin, by nabrały idealnej konsystencji i smaku.
Jednak dobrze wiedzieć, że ktoś pomyślał o stworzeniu urządzenia, które będzie naszym bohaterem w chwilach, gdy każda sekunda jest na wagę złota. Można lubić się z technologią lub nie, ale taka pomoc na co dzień może być wybawieniem. Jako tradycjonaliści doceniliśmy zalety Cook4meTouch Pro, gdy przyjmowaliśmy naszych gości. Każdy od siebie wrzucił coś do garnka, ale tak naprawdę więcej czasu spędziliśmy rozmawiając i wznosząc toasty niż mieszając łyżką w garnku lub niecierpliwie zerkając co chwilę do piekarnika. „Czy już gotowe?” – szczerze mówiąc, nikt nerwowo nie zadawał takiego pytania… Nie zdążyliśmy. Cookie (tak go pieszczotliwie nazwaliśmy) oznajmił, że już gotowe, zanim poczuliśmy ssący głód… Okazał się całkiem dobrym nowym przyjacielem. Aż trudno było się z nim rozstać… 😉
Tefal Cook4me Touch Pro
To urządzenie wielofunkcyjne z wgraną bazą ponad 400 przepisów, w tym aż 100 do przygotowania w mniej niż 10 minut.
Jednak to nie wszystko, bo po połączeniu z aplikacją mamy dostęp do ponad 1000 receptur. Połączenie Wi-Fi i aplikacja Tefal pozwolą Ci korzystać ze spersonalizowanych, dostosowanych do Twojego gustu propozycji kulinarnych.
Sprzęt umożliwia duszenie, gotowanie na parze, smażenie oraz gotowanie pod ciśnieniem, które pozwala na znacznie szybsze przyrządzenie posiłków w porównaniu z klasycznym garnkiem. Dodatkowo ten inteligentny multicooker wyposażony jest we wbudowaną wagę, która dokładnie waży składniki bezpośrednio w misie do gotowania – bez potrzeby używania miarki.
Funkcja utrzymania temperatury dań przyda się w przypadku dłuższych domówek. Możesz też skorzystać z funkcji opóźnionego startu, aby urządzenie włączyło się w odpowiednim dla Ciebie momencie.
Dowiedz się więcej o urządzeniu: Inteligentny multicooker Tefal Cook4me Touch Pro. Kulinarny bohater na miarę naszych czasów? Test. Recenzja
(fot. depositphotos)