• Poncz wiśniowy na bourbonie
2025-06-26

Wiśniowy poncz na słodkim wermucie i bourbonie

  • 5 porcji
  • 10 minut + oczekiwanie

Najlepiej smakuje na werandzie lub balkonie w leniwe wakacyjne popołudnie.

SKŁADNIKI
  • 1

    szklanka włoskiego bittera pomarańczowego (np. Campari)

  • 1

    szklanka słodkiego wermutu

  • 1

    szklanka bourbona

  • 0.5

    szklanki syropu wiśniowego

  • 250

    g wiśni

  • kilka kostek lodu lub kruszony lód

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wiśnie opłukać, wydrylować i przełożyć do większego słoika. Owoce zalać włoskim bitterem, po czym zakręcić i dobrze wstrząsnąć. Odstawić na co najmniej 24 godziny do lodówki.
  2. Bitter przecedzić do dzbanka, po czym dodać wermut, bourbon oraz syrop wiśniowy. Całość dobrze wymieszać.
  3. Koktajl przelać do szklanek wypełnionych lodem. Można ozdobić świeżymi owocami.

Czytaj także! Najlepsze poncze na lato! 6 orzeźwiających przepisów

(fot. depositphotos)





  • Jeśli poncz jest za mocny, można go dopełnić mineralną wodą gazowaną.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.