2025-06-26
Wiśniowy poncz na słodkim wermucie i bourbonie
Najlepiej smakuje na werandzie lub balkonie w leniwe wakacyjne popołudnie.
SKŁADNIKI
- 1
szklanka włoskiego bittera pomarańczowego (np. Campari)
- 1
szklanka słodkiego wermutu
- 1
szklanka bourbona
- 0.5
szklanki syropu wiśniowego
- 250
g wiśni
kilka kostek lodu lub kruszony lód
PRZYGOTOWANIE:
- Wiśnie opłukać, wydrylować i przełożyć do większego słoika. Owoce zalać włoskim bitterem, po czym zakręcić i dobrze wstrząsnąć. Odstawić na co najmniej 24 godziny do lodówki.
- Bitter przecedzić do dzbanka, po czym dodać wermut, bourbon oraz syrop wiśniowy. Całość dobrze wymieszać.
- Koktajl przelać do szklanek wypełnionych lodem. Można ozdobić świeżymi owocami.
Czytaj także! Najlepsze poncze na lato! 6 orzeźwiających przepisów
(fot. depositphotos)
- Jeśli poncz jest za mocny, można go dopełnić mineralną wodą gazowaną.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy