• szybki drink na whisky z powidłami
2022-10-18

Whisky z powidłami śliwkowymi

  • 1 porcja
  • 5 minut

Whisky ze śliwkową nutą? My mówimy tak! Do tego dochodzi miodowy akcent i odrobina limonki. Będziecie zachwyceni!

SKŁADNIKI
  • 40

    ml whisky

  • 20

    ml soku w limonki

  • 1

    łyżeczka miodu

  • 1

    łyżka powideł śliwkowych

  • kilka kostek lodu

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do shakera wrzucić lód, po czym wlać whisky, sok z limonki oraz płynny miód. Jeśli miód, który masz w domu, się skrystalizował, wystarczy wymieszać go z odrobiną ciepłej wody i dodać do składników w shakerze.
  2. Na końcu dołożyć powidła śliwkowe. Shaker zamknąć i przez chwilę energicznie nim wstrząsać, by składniki dobrze się połączyły.
  3. Szklankę typu tumbler wypełnić lodem, po czym przelać do niej przez sitko zawartość shakera. Drink można udekorować gałązką rozmarynu.

Ten przepis jest wręcz idealny, by wykorzystać, delikatnie mówiąc, nie za bardzo zachwycającą whisky. Każdy z nas kiedyś stanął przed dylematem, co zrobić z niesmacznym trunkiem. Oto rozwiązanie! Słodycz powideł śliwkowych pokona każde niepożądane „walory” alkoholu.

Przy okazji, sprawdźcie, jakich whisky unikać na przyszłość. Ranking znajdziecie tutaj!

 





Tagi drinki, whisky




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.