2022-10-18
Whisky z powidłami śliwkowymi
Whisky ze śliwkową nutą? My mówimy tak! Do tego dochodzi miodowy akcent i odrobina limonki. Będziecie zachwyceni!
SKŁADNIKI
-
40
ml whisky
-
20
ml soku w limonki
-
1
łyżeczka miodu
-
1
łyżka powideł śliwkowych
-
kilka kostek lodu
PRZYGOTOWANIE:
- Do shakera wrzucić lód, po czym wlać whisky, sok z limonki oraz płynny miód. Jeśli miód, który masz w domu, się skrystalizował, wystarczy wymieszać go z odrobiną ciepłej wody i dodać do składników w shakerze.
- Na końcu dołożyć powidła śliwkowe. Shaker zamknąć i przez chwilę energicznie nim wstrząsać, by składniki dobrze się połączyły.
- Szklankę typu tumbler wypełnić lodem, po czym przelać do niej przez sitko zawartość shakera. Drink można udekorować gałązką rozmarynu.
Ten przepis jest wręcz idealny, by wykorzystać, delikatnie mówiąc, nie za bardzo zachwycającą whisky. Każdy z nas kiedyś stanął przed dylematem, co zrobić z niesmacznym trunkiem. Oto rozwiązanie! Słodycz powideł śliwkowych pokona każde niepożądane „walory” alkoholu.
- Sprawdź też! Co zrobić, by słaba whisky smakowała lepiej?
Przy okazji, sprawdźcie, jakich whisky unikać na przyszłość. Ranking znajdziecie tutaj!
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy