Akademia
Whisky a bourbon. 5 różnic, które musisz znać
Jeśli nie jesteś osobą, która regularnie eksploruje świat bursztynowych trunków, różnica między bourbonem a whisky może nie wydawać się aż tak oczywista.
Whisky produkowana jest na całym świecie, a w szerokiej gamie tej kategorii alkoholi istnieje wiele odmian, w tym bourbon właśnie.
Każdy bourbon to whisky, ale nie każda whisky to bourbon – tak można w skrócie powiedzieć. Tak samo jak każdy szampan to wino, ale nie każde wino to szampan. Rozumiecie analogię?
Bourbon więc to nic innego jak rodzaj amerykańskiej whisky. Jej początki łączą się z czasami kolonializmu i wielkiej fali emigracji z Europy. Europejczycy przywieźli ze sobą nowe tradycje gorzelnicze, z tym że musieli dostosować je do dostępnych ziaren i materiałów. Jako że kukurydza kwitła w USA lepiej niż żyto i jęczmień, to właśnie jej zaczęto używać jako bazy do whisky.
Dziś bourbon pozostaje jedną z najpopularniejszych kategorii alkoholi wysokoprocentowych. Mimo to wciąż zdarza się, że jest mylona z whisky szkocką lub irlandzką. Oto 5 różnic między bourbonem a whisky, które musisz znać!
Czym różni się bourbon od whisky?
1. Lokalizacja
Bourbon musi być wyprodukowany w USA. Najsłynniejszym regionem, gdzie powstaje ten trunek, jest Kentucky (oznaczenie znajdziesz na etykiecie). Pamiętaj jednak, że nie wszystkie amerykańskie whisky to bourbon. Weź pod uwagę też żytnią Tennessee whisky lub single malty.
Tymczasem whisky/whisky można wytwarzać w dowolnym miejscu, choć tutaj też są ograniczenia geograficzne, np. whisky szkocka musi powstawać w Szkocji, irlandzka w Irlandii, a kanadyjska w Kanadzie.
2. Surowiec
Według American Bourbon Association, aby whisky została sklasyfikowana jako bourbon, musi być destylowana z zacieru zawierającego co najmniej 51% kukurydzy (wartość ta jest regulowana ustawą z 1964 roku). Pozostałe zboża to najczęściej żyto i słód jęczmienny, ale i tu są wyjątki. Natomiast niektóre bourbony składają się w 100% z kukurydzy.
Whisky z kolei to szersza kategoria. Jej rodzaj będzie się różnić w zależności od użytego surowca. Najczęściej wytwarzana jest ze słodu jęczmiennego, ale może też zawierać co najmniej 51% żyta (rye whisky).
3. Beczki
Aby whisky można było nazywać bourbonem, musi dojrzewać w nowych zwęglonych beczkach wykonanych z amerykańskiego dębu.
Natomiast przepisy dotyczące whisky pozwalają na wykorzystywanie używanych beczek dębowych. Bardzo często sięga się więc po beczki, w których wcześniej starzony był inny alkohol, np. sherry, porto lub rum, aby nadać trunkowi dodatkowych nut smakowych.
4. Proces starzenia
Bourbon musi dojrzewać w beczkach z opalonego dębu przez co najmniej dwa lata.
W przypadku whisky szkockiej lub irlandzkiej minimalny czas starzenia to 3 lata. Natomiast niektóre whisky nawet nie mają minimalnego wymogu starzenia. Oznacza to, że whisky może mieć szerszą gamę smaków i kolorów, w zależności od procesu starzenia.
5. Profil smakowy
Bourbon znany jest w świecie ze słodkiego i gładkiego smaku z nutami wanilii, karmelu i dębu.
Whisky natomiast może mieć szerszą gamę smaków w zależności od konkretnego rodzaju i procesu produkcji, ale często charakteryzuje się nutami dymnymi i pikantnymi. Wyraźnie torfowy profil smakowy z nutami wrzosu, miodu i owoców jest cechą charakterystyczną whisky szkockich.
Bourbon i whisky to wyjątkowe alkohole o własnych, odrębnych smakach i procesach produkcyjnych. Choć wiele je łączy, istnieją również kluczowe różnice, które pozwalają je wyróżnić i sprawiają, że są unikalne. Na szczęście nie trzeba wybierać. Możesz być fanem i whisky, i bourbona, szanując ich indywidualny styl.
Tomasz Lipiński
(fot. depositphotos)