• pyszna wątróbka z cydrem
2024-12-11

Wątróbka z cydrem

  • 2 porcje
  • 25 minut
  • z cydrem

Soczyste jabłka, delikatny cydr i kremowa wątróbka tworzą danie idealne na chłodne wieczory. Subtelnie słodko-wytrawne połączenie, które oczaruje każde podniebienie!

SKŁADNIKI
  • 250

    g wątróbek drobiowych

  • 2

    cebule

  • 2

    średnie jabłka

  • 0.5

    szklanki cydru

  • 2

    łyżki masła

  • 1

    łyżka oleju rzepakowego

  • 1

    łyżeczka majeranku

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wątróbki starannie oczyścić. Cebule obrać, przeciąć na pół i pokroić w piórka. Jabłka umyć, osuszyć i usunąć gniazda nasienne. Owoce pociąć w cienkie półplasterki.
  2. Na patelni rozgrzać olej z dodatkiem masła i zrumienić na nim wątróbki. Następnie dołożyć cebulę i smażyć, aż nabierze złotego koloru.
  3. Do składników na patelni dodać jabłka. Podgrzewać ok. 5 minut, po czym wlać cydr. Całość dusić na średnim ogniu, aż owoce zmiękną i alkohol wyparuje. Na końcu wątróbki doprawić majerankiem, solą oraz pieprzem.

Sprawdź też! Cydr w kuchni. Oryginalne przepisy, które pachną jesienią

(fot. depositphotos)





  • Pamiętaj, wątróbki nigdy nie solimy przed smażeniem, ponieważ zrobi się twarda. Podroby zawsze doprawiamy na samym końcu.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.