2024-12-11
Wątróbka z cydrem
Soczyste jabłka, delikatny cydr i kremowa wątróbka tworzą danie idealne na chłodne wieczory. Subtelnie słodko-wytrawne połączenie, które oczaruje każde podniebienie!
SKŁADNIKI
-
250
g wątróbek drobiowych
-
2
cebule
-
2
średnie jabłka
-
0.5
szklanki cydru
-
2
łyżki masła
-
1
łyżka oleju rzepakowego
-
1
łyżeczka majeranku
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Wątróbki starannie oczyścić. Cebule obrać, przeciąć na pół i pokroić w piórka. Jabłka umyć, osuszyć i usunąć gniazda nasienne. Owoce pociąć w cienkie półplasterki.
- Na patelni rozgrzać olej z dodatkiem masła i zrumienić na nim wątróbki. Następnie dołożyć cebulę i smażyć, aż nabierze złotego koloru.
- Do składników na patelni dodać jabłka. Podgrzewać ok. 5 minut, po czym wlać cydr. Całość dusić na średnim ogniu, aż owoce zmiękną i alkohol wyparuje. Na końcu wątróbki doprawić majerankiem, solą oraz pieprzem.
Sprawdź też! Cydr w kuchni. Oryginalne przepisy, które pachną jesienią
(fot. depositphotos)
- Pamiętaj, wątróbki nigdy nie solimy przed smażeniem, ponieważ zrobi się twarda. Podroby zawsze doprawiamy na samym końcu.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy