Afrodyzjaki
Walentynkowa kolacja z afrodyzjakami
Zaskocz ją! Niech te walentynki zapamięta na długo! A jak rozkochać można dziewczynę? Pięknym uśmiechem i pysznym jedzeniem. Przez żołądek do serca – tak mówi stare jak świat przysłowie. Zatem zabierz ją w podróż po pysznych smakach afrodyzjaków. Przygotuj z nami romantyczną kolacją dla dwojga.
Przystawka. Krewetki smażone na maśle czosnkowym
O owocach morza już krążą legendy. To właśnie im Casanova miał zawdzięczać swoją wyjątkową kondycję w podbojach miłosnych. Rozpocznij więc wieczór we dwoje od krewetki!
Jest ona źródłem cynku, który poprawia libido, oraz selenu odpowiedzialnego za popęd seksualny i płodność. Taka niepozorna krewetka może też wzmóc apetyt na seks, szczególnie jeśli połączymy ją z ostrą papryką.
Składniki:
- 500 g obranych krewetek
- 4 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- sól
Przygotowanie:
- Na patelni rozpuścić masło. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ostrą paprykę i szczyptę soli. Całość wymieszać.
- Na rozgrzane masło wrzucić krewetki i smażyć ok. 5 minut, aż się ładnie zrumienią.
- Krewetki przełożyć na deskę lub do miseczki i oprószyć bardzo drobno posiekaną natką pietruszki. Serwować z chrupiącą bagietką.
Danie główne. Pieczony bakłażan z kurczakiem
Bakłażan przez swój kobiecy kształt nazywany jest gruszką miłości… To jeden z najsilniejszych afrodyzjaków, jakie w swym przepastnym rękawie chowa natura. Za jego miłosnymi mocami stoi arginina, która rozszerza naczynia krwionośne, poprawiając przepływ krwi i sprawiając, że jesteśmy wrażliwsi na bodźce i bardziej chętni do amorów.
Składniki:
- 1 duży bakłażan
- 1 pierś z kurczaka
- 100 g sera mozzarella
- 2 szalotki
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany 30% lub 36%
- 1 łyżeczka oregano
- szczypta ostrej papryki w proszku
- oliwa z oliwek do smażenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Bakłażan umyć, osuszyć i przekroić na pół, po czym łyżeczką wydrążyć miąższ i pokroić. Wnętrze połówek oprószyć solą i odstawić na 15 minut. Bakłażan dokładnie opłukać.
- Kurczaka pokroić w niedużą kostkę i oprószyć solą oraz pieprzem. Pomidory naciąć, zalać wrzątkiem, a następnie obrać ze skórki i pokroić. Szalotkę drobno posiekać. Mozzarellę zetrzeć na tarce.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i zeszklić na niej szalotkę. Dołożyć kawałki kurczaka i chwilę smażyć, aż lekko się zrumienią.
- Do mięsa dołożyć miąższ bakłażana oraz pomidory. Składniki dusić przez 10-15 minut na średnim ogniu, aż będą miękkie.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę, oregano oraz paprykę. Wymieszać. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Farsz zdjąć z ognia. Następnie wbić jajko i dodać startą mozzarellę. Wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do temp. 190°C. Połówki bakłażana wypełnić przygotowanym farszem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec przez 40-45 minut.
To pasuje! Tempranillo
Bakłażan sam w sobie jest silnym afrodyzjakiem, ale jego moc podkręci kieliszek hiszpańskiego wina tempranillo. To najpopularniejszy szczep uprawiany głównie w północnej i środkowej Hiszpanii. Ta odmiana charakteryzuje się piękną barwą i aksamitną konsystencją.
Deser. Czekoladowa panna cotta
Bez czekolady nie ma dobrego seksu! Ciemna czekolada uwalnia serotoninę i endorfiny, które wprowadzą Was w dobry nastrój. Wysoki poziom przeciwutleniaczy poprawia przepływ krwi, wpływając na libido. Pamiętaj, im ciemniejsza jest czekolada, tym jej moc jest silniejsza!
Składniki:
- 300 ml śmietany 36%
- 50 ml mleka
- 50 g gorzkiej czekolady
- 0,5 łyżki kakao
- 1 łyżka żelatyny
- 1 laska wanilii
- 1 laska cynamonu
- mleczna czekolada do dekoracji
Przygotowanie:
- Żelatynę zalać wodą (tak, by była w całości zakryta) i odstawić.
- Śmietanę oraz mleko przelać do rondelka. Wrzucić przekrojoną na pół laskę wanilii oraz laskę cynamonu. Całość zagotować, od czasu do czasu mieszając.
- Z rondelka wyjąć laski wanilii i cynamonu. Następnie wrzucić połamaną czekoladę, kakao i dołożyć żelatynę.
- Składniki dokładnie wymieszać, aż krem nabierze jednolitej konsystencji, po czym przelać do pucharków lub słoiczków. Ostudzić i wstawić do lodówki do stężenia.
- Przed podaniem desery udekorować wiórkami mlecznej czekolady.
Do toastu. Poncz z granatem
Słodki, soczysty, o pięknym rubinowym kolorze – granat jest jednym z największych skarbów w świecie afrodyzjaków. To źródło kluczowych składników dla satysfakcjonującego życia seksualnego.
Zawarte w nim przeciwutleniacze flawonoidowe wpływają na wzrost testosteronu oraz dbają o nasz młodzieńczy wygląd, a soczystość wybuchająca na podniebieniu przy każdym przegryzieniu pestki to źródło wielkiej przyjemności…
Składniki:
- 2 szklanki schłodzonego soku z granatów
- 1,5 szklanki schłodzonego soku żurawinowego
- 3 łyżki soku z cytryny
- 750 ml wytrawnego mocno schłodzonego szampana
- 1 granat
- gałązki rozmarynu
Przygotowanie:
- Sok z granatu połączyć z sokiem żurawinowym i sokiem z cytryny, po czym wlać szampan.
- Ostrym nożem odciąć górę granatu i naciąć skórkę w kilku miejscach wzdłuż miejsc, gdzie znajdują się błony oddzielające pestki. Miąższ rozerwać palcami i poluzować błony, uwalniając nasiona do miski.
- Do kieliszków na szampana wsypać 1 łyżkę pestek granatu i wrzucić 1 gałązkę rozmarynu. Wlać przygotowany poncz. Gotowe! Możecie wznieść toast za Waszą miłość!
Zuza Milewska
(fot. depositphotos)