2025-03-06
Udka w sosie pomidorowym na wódce
Udka w całkiem nowej wersji. Z tym sosem na pewno ich jeszcze nie próbowałeś!
SKŁADNIKI
- 4
udka kurczaka
- 2
łyżki masła
- 1
łyżka oliwy z oliwek
- 4
łodygi selera
- 1
duża marchewka
- 1
puszka krojonych pomidorów (400 g)
- 70
ml wódki
- 1
łyżeczka startej skórki z limonki
- 2
łyżki soku z limonki
- 1
łyżeczka sosu sojowego
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Udka oczyścić i oprószyć z obu stron solą oraz pieprzem. Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C.
- Na patelni rozgrzać oliwę z dodatkiem masła, po czym wyłożyć udka i mocno je zrumienić z obu stron. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec ok. 20 minut.
- Seler opłukać, a marchewkę obrać. Warzywa drobno pokroić.
- Seler oraz marchewkę podsmażać na tłuszczu po mięsie przez 3-4 minuty, aż zmiękną. Następnie dodać pomidory z puszki wraz z zalewą, wódkę, skórkę i sok z limonki oraz sos sojowy. Całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
- Sos gotować na małym ogniu przez 4-5 minut, po czym doprawić do smaku i podlać nim udka w piekarniku. Całość piec przez 5-10 minut. Podawać od razu po przygotowaniu.
Czytaj także: Czy warto wnieść alkohol do kuchni? Gotowanie z procentami
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy