2023-10-31
Tiramisu z tequilą
Ten włoski specjał na bazie kawy zawsze się sprawdzi! Tym razem jednak dodaliśmy mu nieco meksykańskiego charakteru kroplą tequili.
SKŁADNIKI
-
100
ml zaparzonej kawy
-
120
g serka mascarpone
-
120
g schłodzonej śmietany 36%
-
1
łyżka cukru trzcinowego
-
40
ml tequili
-
kilka biszkoptów
-
kakao i cynamon do posypania
PRZYGOTOWANIE:
- Śmietanę ubić na sztywno za pomocą miksera. Nie przerywając ucierania, porcjami dodawać mascarpone oraz cukier. Następnie do masy wmieszać 40-50 ml ostudzonej kawy.
- Pozostałą kawę połączyć z tequilą i przygotowanym ponczem nasączyć biszkopty.
- Nasączone ciastka wykładać na przemian z kremem śmietanowym do szklanek lub pucharków. Wstawić na 2-3 godziny do lodówki.
- Przed podaniem tiramisu oprószyć kakao wymieszanym z cynamonem.
Sprawdź też! Kawa we dwoje, czyli jak życie nabiera aromatu
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy