• Pyszne ciasto z orzechami z nutą amerykańskiej whiskey.
2024-04-04

Tarta pekan na bourbonie

  • 12 porcji
  • 40 minut + oczekiwanie
  • 50-60 minut
  • na bourbonie

Słodkie nadzienie z chrupiącymi orzechami na kruchym cieście. A do tego jeszcze kropla bourbona. Czy czegoś więcej potrzeba do szczęścia?

SKŁADNIKI
  • Ciasto:

  • 200

    g mąki pszennej

  • 1

    łyżka cukru

  • 0.5

    łyżeczki soli

  • 0.5

    kostki schłodzonego masła

  • 4

    łyżki mocno schłodzonej wody

  • Nadzienie:

  • 3

    duże jajka

  • 1

    szklanka cukru trzcinowego

  • 0.5

    szklanki syropu klonowego lub daktylowego

  • 60

    ml bourbona

  • 2

    łyżki masła

  • 0.5

    łyżeczki soli

  • 1.5

    szklanki orzechów pekan

  • 0.5

    szklanki posiekanej gorzkiej czekolady (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotować ciasto: masło pokroić w kostkę, po czym dodać mąkę, sól i cukier. Składniki rozetrzeć za pomocą widelca, stopniowo dodając zimną wodę. Całość energicznie wyrobić na gładkie ciasto, a następnie owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  2. Na podsypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na okrąg i wyścielić nim dno oraz bok okrągłej formy o średnicy ok. 23 cm. Wystające krawędzie ciasta odciąć. Dno ciasta ponakłuwać widelcem. Piekarnik rozgrzać do temp. 160ºC.
  3. Przygotować nadzienie: jajka utrzeć z solą, syropem, cukrem trzcinowym oraz masłem na puszystą masę, po czym wmieszać bourbon. Nadzienie wylać na ciasto w formie. Na wierzchu ułożyć orzechy pekan. Całość można dodatkowo posypać posiekaną czekoladą.
  4. Tartę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 50-60 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru, a nadzienie się zetnie. Ostudzić na kratce kuchennej.

Sprawdź też! Siła z natury, czyli jak orzechy wpływają na męską potencję

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.