2024-04-04
Tarta pekan na bourbonie
Słodkie nadzienie z chrupiącymi orzechami na kruchym cieście. A do tego jeszcze kropla bourbona. Czy czegoś więcej potrzeba do szczęścia?
SKŁADNIKI
Ciasto:
- 200
g mąki pszennej
- 1
łyżka cukru
- 0.5
łyżeczki soli
- 0.5
kostki schłodzonego masła
- 4
łyżki mocno schłodzonej wody
Nadzienie:
- 3
duże jajka
- 1
szklanka cukru trzcinowego
- 0.5
szklanki syropu klonowego lub daktylowego
- 60
ml bourbona
- 2
łyżki masła
- 0.5
łyżeczki soli
- 1.5
szklanki orzechów pekan
- 0.5
szklanki posiekanej gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotować ciasto: masło pokroić w kostkę, po czym dodać mąkę, sól i cukier. Składniki rozetrzeć za pomocą widelca, stopniowo dodając zimną wodę. Całość energicznie wyrobić na gładkie ciasto, a następnie owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Na podsypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na okrąg i wyścielić nim dno oraz bok okrągłej formy o średnicy ok. 23 cm. Wystające krawędzie ciasta odciąć. Dno ciasta ponakłuwać widelcem. Piekarnik rozgrzać do temp. 160ºC.
- Przygotować nadzienie: jajka utrzeć z solą, syropem, cukrem trzcinowym oraz masłem na puszystą masę, po czym wmieszać bourbon. Nadzienie wylać na ciasto w formie. Na wierzchu ułożyć orzechy pekan. Całość można dodatkowo posypać posiekaną czekoladą.
- Tartę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 50-60 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru, a nadzienie się zetnie. Ostudzić na kratce kuchennej.
Sprawdź też! Siła z natury, czyli jak orzechy wpływają na męską potencję
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy