Inspiracje

  • Marynata na alkoholu
2023-04-25

Sztuka marynowania. 4 genialne marynaty do mięs na alkoholu

Marynowanie mięsa sprawia, że po przyrządzeniu jest ono soczyste, pełne smaku oraz aromatu. Do zalewy warto dodać odrobinę alkoholu – doskonale wnika w mięso i wpływa na jego delikatność oraz kruchość. Im większy kawałek, tym dłużej powinien leżeć w marynacie, ale cierpliwość zostanie wynagrodzona.

Przed nami długi i smakowity sezon na dania prosto z rusztu. Przedstawiamy nasze ulubione 4 genialne marynaty do mięsa na bazie alkoholu. Dzięki nim nadchodzący czas grillowania będzie jeszcze smaczniejszy niż do tej pory!

marynaty do mięsa

Alkohol, podobnie jak sól może pomóc zmaksymalizować i udoskonalić smak mięsa (fot. depositphotos).

Marynata do wołowiny

Wołowina powinna leżeć w zalewie co najmniej 12 godzin – tyle czasu potrzebuje, by odpowiednio zmięknąć i skruszeć.

Marynaty do mięs na alkoholu

Mięso wołowe warto zostawić w marynacie na całą noc (fot. depositphotos).

Składniki na 500 g mięsa:

  • 50 ml whisky
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki musztardy dijon

Przygotowanie:

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i przełożyć do miseczki. Dodać cukier, sos sojowy i musztardę. Na końcu wlać whisky i całość wymieszać. Do marynaty włożyć mięso i wstawić do lodówki.

Marynata do karkówki

W tym przypadku doskonale sprawdzi się ciemne piwo. Mięso nabierze nowego, zaskakującego smaku, a przy tym alkohol ładnie zaromatyzuje danie.

Marynaty do mięs na alkoholu

Karkówka to bardzo popularne mięso na grilla (fot. depositphotos).

Składniki na 1 kg mięsa:

  • 500 ml ciemnego piwa
  • 1 łyżka tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać oliwę, piwo oraz tymianek. Wymieszać. Marynatę doprawić solą i pieprzem. Mięso włożyć do zalewy i wstawić do lodówki.

Marynata do drobiu

Do grillowanego kurczaka lub indyka warto zrobić bardzo aromatyczną, pełną przypraw marynatę. Doskonałym dodatkiem będzie słodkawy bourbon i skórka z pomarańczy.

Marynaty do mięs na alkoholu

Marynata potrafi całkowicie zmienić smak kurczaka (fot. depositphotos).

Składniki na 500 g mięsa:

  • 40 ml bourbona
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonych płatków czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki cebuli granulowanej
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • szczypta cynamonu
  • szczypta mielonego imbiru
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

W szklance wymieszać bourbon z oliwą i sokiem z pomarańczy. Dodać pozostałe składniki, doprawiając na końcu solą i pieprzem. Wymieszać. Mięso obtoczyć w marynacie, szczelnie przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Marynata do wieprzowiny

Nie wszyscy przepadają za tym mięsem, ale dobra marynata całkowicie może to zmienić. Koniak lub wódka to trunki, które idealnie skruszą to mięso i nadadzą mu subtelności.

Marynaty do mięs na alkoholu

Wieprzowina lubi marynaty na mocnym alkoholu (fot. depositphotos).

Składniki na 500 g mięsa:

  • 50 ml wódki
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka keczupu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pieprz

Przygotowanie:

Musztardę połączyć z keczupem. Dodać wódkę, sos sojowy oraz oliwę z oliwek. Całość dobrze wymieszać i doprawić pieprzem. Mięso natrzeć z obu stron marynatą i wstawić do lodówki.

O tym pamiętaj!

  1. Mięso nie powinno leżeć zbyt długo w marynacie. Przyjmuje się, że maksymalny czas to 48 godzin.
  2. Przed zamarynowaniem mięso należy umyć i dokładnie osuszyć.
  3. Nigdy nie marynujemy w temperaturze pokojowej. Mięso trzeba wstawić do lodówki.
  4. Nie należy marynować rozmrożonego mięsa – będzie suche i twarde.
  5. Mięso warto pokroić na kawałki o równej wielkości – wtedy równomiernie się zamarynują.
  6. Marynata powinna przykryć mięso. Jeśli to niemożliwe, należy co jakiś czas je obracać.

Karolina Mec

 








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.