Inspiracje
Sztuka marynowania. 4 genialne marynaty do mięs na alkoholu
Marynowanie mięsa sprawia, że po przyrządzeniu jest ono soczyste, pełne smaku oraz aromatu. Do zalewy warto dodać odrobinę alkoholu – doskonale wnika w mięso i wpływa na jego delikatność oraz kruchość. Im większy kawałek, tym dłużej powinien leżeć w marynacie, ale cierpliwość zostanie wynagrodzona.
Przed nami długi i smakowity sezon na dania prosto z rusztu. Przedstawiamy nasze ulubione 4 genialne marynaty do mięsa na bazie alkoholu. Dzięki nim nadchodzący czas grillowania będzie jeszcze smaczniejszy niż do tej pory!
Marynata do wołowiny
Wołowina powinna leżeć w zalewie co najmniej 12 godzin – tyle czasu potrzebuje, by odpowiednio zmięknąć i skruszeć.
Składniki na 500 g mięsa:
- 50 ml whisky
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 2 łyżeczki musztardy dijon
Przygotowanie:
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i przełożyć do miseczki. Dodać cukier, sos sojowy i musztardę. Na końcu wlać whisky i całość wymieszać. Do marynaty włożyć mięso i wstawić do lodówki.
Marynata do karkówki
W tym przypadku doskonale sprawdzi się ciemne piwo. Mięso nabierze nowego, zaskakującego smaku, a przy tym alkohol ładnie zaromatyzuje danie.
Składniki na 1 kg mięsa:
- 500 ml ciemnego piwa
- 1 łyżka tymianku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać oliwę, piwo oraz tymianek. Wymieszać. Marynatę doprawić solą i pieprzem. Mięso włożyć do zalewy i wstawić do lodówki.
Marynata do drobiu
Do grillowanego kurczaka lub indyka warto zrobić bardzo aromatyczną, pełną przypraw marynatę. Doskonałym dodatkiem będzie słodkawy bourbon i skórka z pomarańczy.
Składniki na 500 g mięsa:
- 40 ml bourbona
- skórka starta z 1 pomarańczy
- sok z 1/2 pomarańczy
- 20 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonych płatków czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki cebuli granulowanej
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- szczypta cynamonu
- szczypta mielonego imbiru
- sól i pieprz
Przygotowanie:
W szklance wymieszać bourbon z oliwą i sokiem z pomarańczy. Dodać pozostałe składniki, doprawiając na końcu solą i pieprzem. Wymieszać. Mięso obtoczyć w marynacie, szczelnie przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Marynata do wieprzowiny
Nie wszyscy przepadają za tym mięsem, ale dobra marynata całkowicie może to zmienić. Koniak lub wódka to trunki, które idealnie skruszą to mięso i nadadzą mu subtelności.
Składniki na 500 g mięsa:
- 50 ml wódki
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżka keczupu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka sosu sojowego
- pieprz
Przygotowanie:
Musztardę połączyć z keczupem. Dodać wódkę, sos sojowy oraz oliwę z oliwek. Całość dobrze wymieszać i doprawić pieprzem. Mięso natrzeć z obu stron marynatą i wstawić do lodówki.
O tym pamiętaj!
- Mięso nie powinno leżeć zbyt długo w marynacie. Przyjmuje się, że maksymalny czas to 48 godzin.
- Przed zamarynowaniem mięso należy umyć i dokładnie osuszyć.
- Nigdy nie marynujemy w temperaturze pokojowej. Mięso trzeba wstawić do lodówki.
- Nie należy marynować rozmrożonego mięsa – będzie suche i twarde.
- Mięso warto pokroić na kawałki o równej wielkości – wtedy równomiernie się zamarynują.
- Marynata powinna przykryć mięso. Jeśli to niemożliwe, należy co jakiś czas je obracać.
Karolina Mec