2025-06-12
Szaszłyki wołowe z rumem i dipem na bazie tahini
Znakomita wołowina w formie szaszłyków z nutą rumu. Świetna propozycja na przyjęcie pod chmurką.
SKŁADNIKI
- 500
g polędwicy wołowej
- 0.5
łyżeczki suszonego oregano
- 1
szczypta płatków chili
- 3
łyżki oliwy z oliwek
- 2
łyżki ciemnego rumu
- 1
duży ząbek czosnku
- 1
czerwona cebula
- 2
duże żółte lub pomarańczowe papryki
sól, pieprz
Dressing:
- 60
g gładkiej pasty tahini
- 1
łyżeczka miodu
- 1
łyżka soku z cytryny
- 1
mały ząbek czosnku
- 3
łyżki oliwy z oliwek
- 3
łyżki wody
PRZYGOTOWANIE:
- Wołowinę pokroić w kostkę o wielkości ok. 4 cm, po czym wrzucić do miski.
- Do mięsa dodać oregano, płatki chili, 1 łyżkę oliwy, rum, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz 1 łyżeczkę soli. Składniki dokładnie wymieszać, po czym wstawić do lodówki na 4 godziny.
- Zrobić dip: w małej miseczce połączyć 1 łyżkę soku z cytryny, przeciśnięty czosnek oraz dużą szczyptą soli. Odstawić na 20 minut.
- Do dressingu dodać tahini, miód, 3 łyżki oliwy oraz 3 łyżki wody. Energicznie mieszać, aż powstanie gładki sos. Doprawić solą i pieprzem.
- Papryki i cebulę pokroić na duże kawałki, po czym razem z wołowiną nabijać naprzemiennie na patyczki do szaszłyków. Gotowe oprószyć solą oraz pieprzem i skropić pozostałą oliwą.
- Szaszłyki grillować przez 10-15 minut, aż warzywa zmiękną, a mięso osiągnie pożądany stopień wysmażenia. Podawać z sosem tahini.
Czytaj także! 3 genialne sosy na whisky do steków
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy