• Szarlotka z irlandzką whiskey
2025-07-31

Szarlotka po irlandzku

  • 12 porcji
  • 45 minut + oczekiwanie
  • 40 minut
  • z whiskey

Pyszna, pachnąca jabłkami i cynamonem tarta doprawiona nutą irlandzkiej whiskey!

SKŁADNIKI
  • 200

    g rodzynek

  • 160

    ml irlandzkiej whiskey single malt

  • 120

    g cukru trzcinowego

  • 1.5

    kg jabłek (już po obraniu i wydrążeniu gniazd nasiennych)

  • 1

    łyżeczka cynamonu

  • 250

    g śmietany 30%

  • 1

    jajko

  • 1

    łyżka mleka

  • 1

    łyżka masła

  • Kruche ciasto:

  • 500

    g mąki pszennej (typ 450 lub 500) + do formy

  • 250

    g masła + do formy

  • 100

    g cukru

  • 2 jajka

PRZYGOTOWANIE:

  1. Zrobić ciasto: mąkę zagnieść z masłem, po czym dodać cukier oraz jajka. Miksować lub energicznie wyrabiać, aż powstanie gładkie ciasto. Następnie owinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki.
  2. Rodzynki wrzucić do rondelka. Dodać 1 łyżkę cukru oraz 100 ml whiskey. Całość doprowadzić do lekkiego wrzenia, po czym zdjąć z ognia i odstawić. Jabłka pokroić na większe kawałki.
  3. W rondelku rozpuścić masło i wrzucić jabłka. Dokładnie wymieszać. Następnie wsypać resztę cukru trzcinowego, cynamon oraz wlać pozostałą whiskey. Smażyć przez kilka minut, aż owoce się ładnie zrumienią. Przełożyć na sitko, by odsączyć nadmiar płynu.
  4. Do jabłek dodać osączone rodzynki (płyn odstawić na później) i całość delikatnie wymieszać. Formę do tarty o średnicy ok. 28 cm posmarować masłem i oprószyć mąką.
  5. Na blacie lub stolnicy rozwałkować 2/3 ciasta na koło o średnicy większej niż forma. Następnie wylepić nim dno oraz boki naczynia do pieczenia. Nadmiar ściąć nożem.
  6. Formę z ciastem wstawić do lodówki na 20 minut. W międzyczasie piekarnik rozgrzać do temp. Piekarnik rozgrzać do temp. 160°C (z termoobiegiem 140°C).
  7. Spód ciasta ponakłuwać widelcem i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 10 minut.
  8. Jajko rozkłócić z mlekiem i posmarować nim spód tarty. Piec jeszcze przez 5 minut. Czynność powtórzyć.
  9. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka w rodzynkami. Pozostałe ciasto rozwałkować i ułożyć na owocach, dociskając je do brzegów tarty, by się skleiły. Na środku nożem zrobić nacięcia. Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem.
  10. Temperaturę pieczenia zwiększyć do 180°C (z termoobiegiem 160°C). Tartę piec jeszcze przez 20 minut, aż się ładnie zrumieni.
  11. Schłodzoną śmietanę lekko ubić i dodać odrobinę whiskey z rodzynek – do smaku. Podawać jako dodatek do tarty. Ciasto można też dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.