2025-07-31
Szarlotka po irlandzku
Pyszna, pachnąca jabłkami i cynamonem tarta doprawiona nutą irlandzkiej whiskey!
SKŁADNIKI
- 200
g rodzynek
- 160
ml irlandzkiej whiskey single malt
- 120
g cukru trzcinowego
- 1.5
kg jabłek (już po obraniu i wydrążeniu gniazd nasiennych)
- 1
łyżeczka cynamonu
- 250
g śmietany 30%
- 1
jajko
- 1
łyżka mleka
- 1
łyżka masła
Kruche ciasto:
- 500
g mąki pszennej (typ 450 lub 500) + do formy
- 250
g masła + do formy
- 100
g cukru
2 jajka
PRZYGOTOWANIE:
- Zrobić ciasto: mąkę zagnieść z masłem, po czym dodać cukier oraz jajka. Miksować lub energicznie wyrabiać, aż powstanie gładkie ciasto. Następnie owinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki.
- Rodzynki wrzucić do rondelka. Dodać 1 łyżkę cukru oraz 100 ml whiskey. Całość doprowadzić do lekkiego wrzenia, po czym zdjąć z ognia i odstawić. Jabłka pokroić na większe kawałki.
- W rondelku rozpuścić masło i wrzucić jabłka. Dokładnie wymieszać. Następnie wsypać resztę cukru trzcinowego, cynamon oraz wlać pozostałą whiskey. Smażyć przez kilka minut, aż owoce się ładnie zrumienią. Przełożyć na sitko, by odsączyć nadmiar płynu.
- Do jabłek dodać osączone rodzynki (płyn odstawić na później) i całość delikatnie wymieszać. Formę do tarty o średnicy ok. 28 cm posmarować masłem i oprószyć mąką.
- Na blacie lub stolnicy rozwałkować 2/3 ciasta na koło o średnicy większej niż forma. Następnie wylepić nim dno oraz boki naczynia do pieczenia. Nadmiar ściąć nożem.
- Formę z ciastem wstawić do lodówki na 20 minut. W międzyczasie piekarnik rozgrzać do temp. Piekarnik rozgrzać do temp. 160°C (z termoobiegiem 140°C).
- Spód ciasta ponakłuwać widelcem i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 10 minut.
- Jajko rozkłócić z mlekiem i posmarować nim spód tarty. Piec jeszcze przez 5 minut. Czynność powtórzyć.
- Na podpieczony spód wyłożyć jabłka w rodzynkami. Pozostałe ciasto rozwałkować i ułożyć na owocach, dociskając je do brzegów tarty, by się skleiły. Na środku nożem zrobić nacięcia. Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem.
- Temperaturę pieczenia zwiększyć do 180°C (z termoobiegiem 160°C). Tartę piec jeszcze przez 20 minut, aż się ładnie zrumieni.
- Schłodzoną śmietanę lekko ubić i dodać odrobinę whiskey z rodzynek – do smaku. Podawać jako dodatek do tarty. Ciasto można też dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy