2025-05-13
Suflety z tamaryndowcem z sosem karmelowym na rumie
Ten deser będzie Ci się śnił po nocach – symbol hedonizmu, słodkiej rozkoszy i czystej przyjemności!
SKŁADNIKI
- 150
g suszonych daktyli bez pestek
- 50
g pasty tamaryndowej
- 180
ml wrzącej wody
- 60
g miękkiego masła + do formy
- 100
g brązowego cukru
- 1
duże jajko
- 2
łyżeczki rumu
- 1
łyżeczka proszku do pieczenia
- 0.5
łyżeczki sody oczyszczonej
- 0.5
łyżeczki soli
- 120
g mąki pszennej
lody waniliowe do podania (opcjonalnie)
Sos karmelowy:
- 300
ml śmietanki 30%
- 120
g masła
- 150
g brązowego cukru
- 2
łyżeczki rumu
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzać do temp. 175°C. 6 kokilek (pojemność ok. 150 ml każda) posmarować masłem.
- W misce umieścić daktyle oraz pastę tamaryndową i zalać 180 ml wrzątku. Odstawić na 10 minut. Następnie składniki zmiksować na gładką masę.
- Masło utrzeć z cukrem na puch. Miksując, dodawać jajko, rum oraz mieszankę daktylową. Ucierać do całkowitego połączenia składników.
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą, po czym dodawać porcjami do masy, miksując na małym obrotach.
- Ciasto przelać do kokilek i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 20-25 minut.
- W międzyczasie przygotować sos: do rondelka wlać śmietanę i wrzucić masło oraz cukier. Całość zagotować, mieszając od czasu do czasu. Gdy składniki się rozpuszczą i połączą, gotować jeszcze przez 3 minuty, aż sos zgęstnieje. Na końcu zdjąć go z ognia i połączyć z rumem.
- Gotowe suflety w kokilkach nakłuć wykałaczką i polać 2 łyżkami sosu każdy. Odstawić na 5 minut, by dobrze się wchłonął.
- Ciasto oddzielić nożem od brzegów kokilki, a następnie odwrócić do góry dnem i wyłożyć na talerze. Można polać resztą sosu i podawać z lodami waniliowymi.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy