• suflety rumowe z sosem toffi
2025-05-13

Suflety z tamaryndowcem z sosem karmelowym na rumie

  • 6 porcji
  • 40 minut
  • 20-25 minut
  • na rumie

Ten deser będzie Ci się śnił po nocach – symbol hedonizmu, słodkiej rozkoszy i czystej przyjemności!

SKŁADNIKI
  • 150

    g suszonych daktyli bez pestek

  • 50

    g pasty tamaryndowej

  • 180

    ml wrzącej wody

  • 60

    g miękkiego masła + do formy

  • 100

    g brązowego cukru

  • 1

    duże jajko

  • 2

    łyżeczki rumu

  • 1

    łyżeczka proszku do pieczenia

  • 0.5

    łyżeczki sody oczyszczonej

  • 0.5

    łyżeczki soli

  • 120

    g mąki pszennej

  • lody waniliowe do podania (opcjonalnie)

  • Sos karmelowy:

  • 300

    ml śmietanki 30%

  • 120

    g masła

  • 150

    g brązowego cukru

  • 2

    łyżeczki rumu

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 175°C. 6 kokilek (pojemność ok. 150 ml każda) posmarować masłem.
  2. W misce umieścić daktyle oraz pastę tamaryndową i zalać 180 ml wrzątku. Odstawić na 10 minut. Następnie składniki zmiksować na gładką masę.
  3. Masło utrzeć z cukrem na puch. Miksując, dodawać jajko, rum oraz mieszankę daktylową. Ucierać do całkowitego połączenia składników.
  4. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą, po czym dodawać porcjami do masy, miksując na małym obrotach.
  5. Ciasto przelać do kokilek i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 20-25 minut.
  6. W międzyczasie przygotować sos: do rondelka wlać śmietanę i wrzucić masło oraz cukier. Całość zagotować, mieszając od czasu do czasu. Gdy składniki się rozpuszczą i połączą, gotować jeszcze przez 3 minuty, aż sos zgęstnieje. Na końcu zdjąć go z ognia i połączyć z rumem.
  7. Gotowe suflety w kokilkach nakłuć wykałaczką i polać 2 łyżkami sosu każdy. Odstawić na 5 minut, by dobrze się wchłonął.
  8. Ciasto oddzielić nożem od brzegów kokilki, a następnie odwrócić do góry dnem i wyłożyć na talerze. Można polać resztą sosu i podawać z lodami waniliowymi.

 








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.