• koktajl na sorbecie z wódką i prosecco
2024-01-25

Sgroppino – cytrynowy koktajl na sorbecie z wódką

  • 2 porcje
  • 5 minut

Lodowe napoje mogą wydawać się nowoczesnym wynalazkiem, ale historia sgroppino rozpoczęła się setki lat temu w Wenecji. To jasny, cierpki koktajl z sorbetu cytrynowego z nutą wódki.

SKŁADNIKI
  • 50

    ml wódki

  • 250

    g sorbetu cytrynowego

  • 100

    ml prosecco

PRZYGOTOWANIE:

  1. Sorbet zmiksować z wódką za pomocą blendera, po czym masę przełożyć do dwóch szklanek lub kieliszków typu coupe.
  2. Sorbet dopełnić prosecco. Można udekorować listkami mięty oraz cząstką cytrusa.

Sprawdź też! Czym jest wino Asti i dlaczego musisz go spróbować?

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.