2024-06-06
Sernik waniliowy z tequilą na owsianym spodzie
Pyszne letnie ciasto, które może przynieść słodkie orzeźwienie. Spróbuj, a się zakochasz!
SKŁADNIKI
-
150
g płatków owsianych błyskawicznych
-
2
łyżki miodu
-
60
g masła
-
500
g mielonego twarogu
-
1
szklanka gęstego jogurtu naturalnego
-
0.5
szklanki cukru
-
1
łyżka esencji waniliowej
-
2
łyżki złotej tequili
-
7
łyżeczek żelatyny
-
70
ml gorącej wody
-
owoce sezonowe do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
- Spód tortownicy o średnicy ok. 22 cm wyścielić pergaminem. Masło roztopić i połączyć w misce z płatkami owsianymi oraz miodem. Gotową masą wylepić dno przygotowanej formy, lekko dociskając ją łyżką.
- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić, po czym wymieszać ją z jogurtem naturalnym.
- Twaróg utrzeć za pomocą miksera z cukrem. Mieszając, dodawać esencję waniliową oraz tequilę. Na końcu wmieszać jogurt z żelatyną.
- Przygotowaną masę przelać na spód w formie, wyrównując wierzch. Sernik wstawić do lodówki na kilka godzin, by całkowicie stężał. Przed podaniem wierzch udekorować owocami sezonowymi.
Sprawdź też! 7 pomysłów na ekspresowe słodkości bez pieczenia
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy