2024-06-05
Sernik bez pieczenia z truskawkami na wódce
Latem i piekarnik potrzebuje urlopu. Na szczęście bez niego też można wyczarować słodkie cuda.
SKŁADNIKI
-
200
g herbatników
-
150
g masła
-
600
g truskawek
-
250
g serka mascarpone
-
500
g mielonego twarogu (z wiaderka)
-
1
szklanka słodzonego mleka skondensowanego
-
80
ml soku z cytryny
-
2
łyżeczki ekstraktu z wanilii
-
2
łyżki cukru
-
50
ml wódki
-
1
łyżka skórki z cytryny
-
2
łyżeczki kremu balsamicznego
-
1
szczypta pieprzu (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
- Herbatniki zemleć w malakserze na piasek. Masło roztopić na patelni, po czym dodać do ciastek i starannie wymieszać.
Masę ciasteczkową wyłożyć na dno tortownicy o średnicy ok. 24 cm, dokładnie ją dociskając łyżką. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. - 200 g truskawek opłukać i osuszyć, po czym usunąć szypułki. Owoce pokroić na kawałki.
- Twaróg przełożyć do miski razem z mascarpone i 1 łyżeczką ekstraktu z wanilii. Chwilę miksować tylko do połączenia składników.
- Mleko skondensowane połączyć z 60 ml soku z cytryny i stopniowo dodawać do masy serowej, miksując na wolnych obrotach. W razie potrzeby na końcu można dodać odrobinę cukru pudru do smaku.
- Do masy serowej dołożyć pokrojone truskawki i całość wymieszać łyżką. Krem wyłożyć na schłodzony spód. Wierzch wyrównać łyżką. Sernik wstawić na noc do lodówki, by masa dobrze stężała.
- Przygotować „pijane” truskawki: pozostałe owoce opłukać i usunąć szypułki, po czym przekroić na pół i przełożyć do miski.
- Resztę soku z cytryny i ekstraktu waniliowego połączyć z wódką, kremem balsamicznym, cukrem oraz skórką z cytryny. Można dodać szczyptę pieprzu. Mieszankę wlać do truskawek i delikatnie wymieszać. Owoce wstawić do lodówki na 30 minut, aby się zmacerowały, po czym osączyć na sicie.
- Przed podaniem sernik wyjąć z tortownicy i udekorować truskawkami na wódce.
Sprawdź też! Drinki na truskawkach. 8 najlepszych przepisów
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy