2022-06-02
Schabowe z ananasem i wódką
Co za połączenie! Egzotyczny ananas, wieprzowina i… kieliszek wódki. Całość jest zdecydowanie grzechu warta.
SKŁADNIKI
-
2
kotlety schabowe (o grubości ok. 3 cm)
-
1
łyżka musztardy (np. miodowej lub francuskiej)
-
1
łyżka keczupu
-
1
łyżka płynnego miodu
-
40
ml wódki
-
kilka plasterków ananasa z puszki
-
1
łyżka oleju + do smażenia
-
sól, grubo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Musztardę wymieszać z keczupem i miodem. Dodać grubo mielony pieprz, szczyptę soli, wódkę oraz 1 łyżkę oleju. Całość starannie wymieszać.
- Kotlety umyć i osuszyć na ręczniku papierowym, po czym posmarować marynatą i wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.
- Patelnię posmarować olejem i ułożyć kotlety. Smażyć po 4-5 minut z każdej strony na dużym ogniu. Podczas smażenia mięso delikatnie skrapiać marynatą. Gotowe steki odstawić na 5 minut.
- Na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu zrumienić plastry ananasa – smażyć po 1 minucie z każdej strony na niewielkim ogniu. Podawać jako dodatek do kotletów.
- Smak mięsa doskonale uzupełni sos ananasowy z chili. Można go kupić w sklepach – należy go szukać na półkach z produktami kuchni azjatyckiej.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy